Jídlo zadarmo? Stačí vědět, do kterého kontejneru se podívat
Každý den kolem nás mizí věci, které by ještě mohly posloužit, a často jde o to nejcennější, čímž je jídlo. Co by jeden člověk považoval za odpad, může být pro jiného poklad, stačí pouze změnit úhel pohledu.
Potraviny
Síťky pomerančů, v nichž je shnilý jen jeden kus. Trsy lehce nahnědlých banánů, pomačkané plechovky s rajčaty, rohlíky nebo jogurty s prošlou minimální trvanlivostí, to všechno končí ve firemních kontejnerech, přestože je mnoho z těchto potravin stále poživatelných. Každá zachráněná potravina má smysl. Ne pro vaši peněženku ale i pro planetu.
Dumpster diving
A právě z takových zbytků žije komunita tzv. dumpster diverů. Jedná se o lidi, kteří se rozhodli s plýtváním bojovat po svém. Tento fenomén, nebo-li potápění v popelnicích, má v západní Evropě a Severní Americe už více než dvacetiletou tradici. Nejde jen o nouzové řešení bezdomovců, ale také o tichý protest mnoha mladých idealistů proti konzumu, plýtvání zdroji a emisím, způsobených výrobou a likvidací neprodaného jídla.
Pokuty
Dumpster diving není zcela legální. Obsah kontejneru je totiž podle zákona stále majetkem původce, nejčastěji supermarketu, a kdokoliv si ho bez svolení vezme, technicky páchá přestupek, v horším případě trestný čin. V praxi to znamená, že většina supermarketů dnes kontejnery zamyká nebo zajišťuje proti přístupu. A i když existují online mapy s doporučenými místy, bývá to už spíše výjimkou než pravidlem.
Lovci jídla dnes často odcházejí s prázdnou, zamčené kontejnery, prázdné popelnice nebo zkažené zbytky jsou častým obrázkem. S růstem cen potravin se objevují specializované sítě jako Zlevněnka nebo Expira.cz, které se zaměřují na prodej zlevněných trvanlivých potravin s blížící se expirací. Také mobilní aplikace jako Nesnězeno umožní majitelům restaurací prodávat neprodaná jídla se slevou, místo aby je museli vyhodit.
Datum spotřeby a plýtvání jídlem
V popředí zájmu však stále zůstává domácí plýtvání, právě domácnosti mají největší podíl na množství vyhozených potravin. Mnoho lidí nerozlišuje mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí. Zbytečně domácnosti vyhazují i zcela nezávadné jídlo.
Ať už se tedy vydáte hledat potraviny za supermarket, využijete aplikace nebo si dáte větší pozor na své nákupy, jedno je jisté, zachráníte jídlo. Datum spotřeby označuje termín, do kdy je potravina bezpečná ke konzumaci, a po uplynutí této doby není vhodné ji jíst. Datum spotřeby platí pro rychle kazící se potraviny. Datum minimální trvanlivosti se vztahuje na trvanlivější výrobky, například konzervy nebo sušené potraviny.