Don't Stop Believin' je megahitem od osmdesátých let rockové kapely Journey

Don't Stop Believin' je megahitem od osmdesátých let rockové kapely Journey

Foto: Matt Becker / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Osmdesátá léta v hudbě byla například na české hudební scéně ve stylu taneční hudby, především té diskotékové. Také k nám připutovaly trampské či country písně.

Rocková kapela

V USA slaví obrovský úspěch kapela Journey. Jedná se o rockovou hudební skupinu. Rock je žánr populární hudby. Do mainstreamu se vřadil v 50. a 60. letech 20. století. Jeho kořeny můžete nalézt v žánrech rock' n' roll, rhytm and blues a country hudbě 40. a 50. let. Ani vliv folku, jazzu, a dokonce i vážné hudby vnímavému posluchači rockového žánru neunikne.

Typické nástroje

Typické nástroje pro rockové hudební seskupení jsou elektrická kytara, basová kytara, akustická kytara, bicí, syntezátor a klávesy. Samozřejmě bez zpěvu by se správná rocková kapela neobešla.

Kapela Journey sestává z kytary, kláves, bicích, baskytary. Důležitý je samozřejmě také zpěv i perkuse.

Současní členové

Současné členy skupiny tvoří Neal Schon, Jonathan Cain, Arnel Pineda, Jason Derlatka, Deen Castronovo a Todd Jensen.

Vznik kapely Journey

Tato rocková skupina byla založena v roce 1973 v San Francisku z bývalých členů skupiny Santana. Na vrcholu komerční úspěšnosti se kapela ocitla mezi lety 1978 až 1987. Enormní úspěch se dostavil rockové skupině v roce 1981 po vydání velice úspěšného songu Don't Stop Believin'.

Reklama
Kapela Journey byla založena v San Francisku
Kapela Journey byla založena v San Francisku | Zdroj: Vacclav / Depositphotos

Tato skladba se v USA rozšířila do povědomí posluchačů po roce 1981 ještě v následujících desetiletích. Časopis Forbes jej prohlásil za největší song všech dob. Tento hit získal certifikaci osmnáctkrát platinový singl podle Recording Industry Association of America (RIAA).

Mezi skvělou tvorbu této kapely můžete zařadit album Escape, která se umístila na první příčce v americkém žebříčku Billboard 200. Které písně obsahuje toto album? Don't Stop Believin', Stone in Love, Whoś Crying Now, Keep on Runnin', Still They Ride, Escape, Lay It Down, Dead or Alive, Mother, Father, Open Arms.

Vzestup slávy písně

Po vydání písně Don't Stop Believin' v roce 1981 její sláva stoupala vzhůru. Důkazem je 9. místo žebříčku Hot 100 časopisu Billboard. Přestože v hitparádách tento singl nezaujímal přední příčky, stal se v následujících dekádách nejznámějším. Tento vzestup hitu Don't Stop Believin' byl překvapením. RIAA totiž od roku 2013 neudělila této skladbě žádné další certifikace.

Hit zaujal další prostor

Originál písně Don't Stop Believin' od Journey se dostal do finále seriálu „The Sopranos“ nebo má své místo v muzikálu „Rock of Ages“. Televizní muzikál „Glee“ seznámil s touto úspěšnou písní mladou generaci.

Megahit dosáhl mety miliardy přehrání

Tento hit dosáhl mety miliardy přehrání na hudebním streamovacím kanálu. Kapela Journey má totiž obrovský dosah a je uznávaná rocková kapela osmdesátých let nejen mezi posluchači, ale i mezi muzikanty.

V původním složení kapely měl na úspěchu tohoto songu velký podíl tehdejší zpěvák Steve Perry. Nicméně o píseň je stále značný zájem i mezi mladšími generacemi, což dokazuje mimo jiné miliarda přehrání tohoto songu.

Reklama
Reklama