Nevolejte hned opraváře: Úsporné a snadné opravy doma – zámek, odpad, sprcha, těsnění

Nevolejte hned opraváře: Úsporné a snadné opravy doma – zámek, odpad, sprcha, těsnění

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nevrhejte se k telefonu vždy, když se vám doma něco rozbije nebo přestane pracovat tak, jak má. S trochou teorie byste to měli zvládnout opravit sami.

Zámek dveří nebo zástrčka petlice nefungují

Nemůžete zamknout, protože jazýček zámku již nepracuje tak, jak má. Než byste volali drahého zámečníka, zkuste raději problém vyřešit sami. Můžete zkusit posunout destičku na zástrčku nebo rozšířit vstupní otvor pro zástrčku pilníkem. Natřete špičku zástrčky (nebo jazýček zámku) krémem na boty a zkuste zamknout, aby se zástrčka obtiskla na destičku. Tím zjistíte, o jaký kus ji musíte posunout nebo kolik upilovat. Jednoduchá a pravidelná údržba by vám měla pomoci vyřešit ostatní potíže:

  • Kontrolujte šrouby, které drží závěsy (panty), západky nebo zámky na místě, protože časem se nejednou uvolní. V případě potřeby je utáhněte šroubovákem nebo akumulátorovou vrtačkou s násadcem. Nejprve zapněte šroubovák na nejnižší rychlost, kterou pak postupně zvyšujte, dokud nebude šroub nebo vrut napevno utažený.
  • Předejděte vrzání a praskání závěsů pravidelnou údržbou, nejlépe olejem ve spreji s pružným aplikátorem.

Neodtéká odpad v umyvadle či vaně

Ucpaný odpad v koupelně nejčastěji způsobí kombinace vlasů a zbytků tuků. Nejjednodušším způsobem uvolnění odpadu je použití gumového instalatérského zvonu. Do umyvadla napusťte trochu vody, aby byl okraj zvonu ponořený. Druhou rukou (nejlépe s mokrým hadrem) pak utěsněte otvor, kterým odtéká voda, když zapomenete zavřít kohoutek.

Zvonem potom pohybujte nahoru a dolů tak, aby působil také podtlak. Ten většinou uvolní usazeniny, které se po opětovném stlačení dostanou hlouběji pod sifon. Pokud se nepodaří odtok uvolnit, je možné ještě odšroubovat sifon a vrstvu usazenin v odpadním potrubí prorazit instalatérským pérem.

Nefunguje sprcha

Reklama

Pokud je průtok vody sprchovou hlavou pomalejší, než býval, a navíc bydlíte v oblasti s tvrdou vodou, pak může celý problém spočívat v tom, že otvory jsou zanesené vodním kamenem. Proto ale ještě nemusíte volat instalatéra. Stačí, když hlavu odšroubujete a prohlédnete její vnitřní část.

Najdete-li tam vodní kámen, odstraňte ho silně koncentrovaným roztokem citrónové šťávy, octem nebo speciálním přípravkem, který se prodává v supermarketu nebo v obchodech pro kutily. Ještě než hlavu přišroubujete zpátky, důkladně ji několik minut proplachujte vodou, aby se odplavil i poslední zbytky uvolněného vodního kamene.

Těsnění v kuchyni nebo v koupelně netěsní

Vrstvička silikonového těsnění kolem dřezu se začíná rozpadat. Voda zvolna proniká pod laminát pracovní desky a překližka pod ním začíná bobtnat a plesnivět. Zanedlouho vás čeká výměna celé pracovní desky a možná i nějakých skříněk. Totéž se může stát i v koupelně. Pokud těsnění kolem vany nebo sprchy přestane sloužit, pronikne pod něj voda, která pak může zničit podlahu, nosníky i strop o podlaží níže. Takovým velkým škodám je přitom možné zabránit za cenu levné a snadné údržby.

V okamžiku, kdy se začne těsnění rozpadat, celé je odstraňte. Pak plochu pod ním důkladně vyčistěte a vysušte. Na místo poté naneste novou vrstvu kvalitního silikonu s přídavkem fungicidu, který zabrání růstu plísní na povrchu. Tento úkon zvládne takřka každý za několik minut, a přitom vám může ušetřit tisícové výdaje za opravy.

Reklama
Zdroj článku:
Forbidden Advice
Reklama