Benefity flexibilního těla: jak se v tom zlepšit?

Benefity flexibilního těla: jak  se v tom zlepšit?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V dětství pro nás není žádný problém složit se do lidského preclíku a dosáhnout na palce u nohou, ale čím jsme starší, tím méně ohebnými se bez tréninku stáváme. Bez pravidelného cvičení většina dospělých nedovede s napnutýma nohama dosáhnout na podlahu. K čemu nám ale taková ohebnost je?

Proč se zaměřit na ohebnost?

Samozřejmě, cvičit je zdravé, ale co přesně s námi schopnost dotknout se vlastních palců u nohou udělá? Protahování posiluje svaly ve stehnech včetně hamstringů (svaly v zadní části stehen, stabilizují kolenní kloub) a čtyřhlavého stehenního svalu v přední části stehna. Také posiluje svaly v dolních zádech, které nám pomáhají udržovat tělo vzpřímené. Celkově vylepšuje kondici jádrových svalů (mezi ně patří i břišní svaly). Zpevněné a protažené svaly jsou méně náchylné ke zraněním. Protahování je zejména vhodné, pokud vedeme sedavý život a naše svaly jsou tak oslabené.

Jak cvičit?

Cvičení dělá mistra. Pravidelným procvičováním zjistíte, že po několika dnech dosáhne níže a níže. A vaše palce najednou nejsou tak daleko. Existuje hned několik metod, jak dosáhnout požadované pružnosti. Kromě tradičního shybu a natahování se k palcům, můžete přidat dynamický shyb, kdy jednu nohu lehce předsunete pomalým kmitáním se snažíte dosáhnout na zem. Pokud chcete protáhnout a posílit ještě více svalů včetně těch břišních, můžete zkusit tuto variaci zkracovačky. Lehnete si na záda (nejlépe na podložku na cvičení) a pokrčíte nohy jako u klasické zkracovačky. Poté nohy zvedete ke stropu a napnete. Napnuté ruce se pokusíte, co nejvíce přiblížit palcům u nohou a polohu držíte asi 10 vteřin, než se vrátíte zpátky do základní polohy nohou i paží na zemi.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama