Nejstarší bitva na území Evropy: Jak se válčilo v době bronzové

Nejstarší bitva na území Evropy: Jak se válčilo v době bronzové

Foto: Gary Todd, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Evropa je kontinent poznamenaný válkami. Až donedávna přitom zůstávala tajemstvím bitva, která je dnes považována za nejstarší evropský konflikt. Odehrála se navíc prakticky za našimi humny – v údolí Tollense na území dnešního Německa.

Válčení v době bronzové

Archeologické nálezy v údolí Tollense v Meklenbursku na severovýchodě Německa byly datovány do 13. století př. n. l. Rozloha a datace naleziště naznačují, že v evropské střední době bronzové došlo k vážnému konfliktu. Bylo zde nalezeno mnoho zbraní a dalších artefaktů spolu s kostmi více než stovky jednotlivců. Řada pozůstatků jeví známky zjizvení či roztříštění, tedy šlo zjevně o bitvu poměrně krutou.

Tisíce bojovníků

Na základě extrapolace nálezů z této lokality se archeologové domnívají, že do této bitvy se mohlo zapojit 3 000 až 7 000 účastníků. Asi před 3200 lety se tedy na říční křižovatce u Baltského moře střetly dvě velké armády. Podle všeho pak tehdejší válečnici bojovali pomocí křemenných, dřevěných, bronzových a kovových zbraní, což byl na tehdejší dobu vrchol vojenské techniky.

Bitva byla krutá a na dně údolí zůstaly stovky mrtvých. Některá těla byla zbavena cenností a ponechána houpající se v mělkých rybnících. Jiná klesla na dno, přičemž jejich ostatky byly poměrně dobře konzervovány. Kdo a proč v bitvě bojoval, je však záhadou.

Postupné odkrývání záhady

Dosud byly identifikovány ostatky 140 jedinců a, což je zajímavé, pěti koní. S přihlédnutím k tomu se předpokládá, že v měkké půdě říčních břehů leží téměř 750 těl. Bitva v údolí Tollense nám říká mnoho o evropské kultuře válečníků doby bronzové. Když archeologové v letech 2009–2015 toto místo objevili, byli naprosto fascinováni. Postupně se však objevilo více otázek než samotných odpovědí. Průzkum ukázal, že většina bojovníků, kteří zde zemřeli, nebyla místní. Přišli sem ze vzdálenosti stovek kilometrů a pro boj si zvolili právě toto místo. Řada bojovníků na sobě měla bronzové šperky a drahé zbraně. Šlo tedy o skutečně profesionální armádu – ale čí?

Výzkum pokračuje i dnes

V průběhu let začali vědci odhalovat roušku tajemství této dávné bitvy. Původní představy o tom, že se konflikty doby bronzové omezovaly spíše na nájezdy malých skupin zbojníků, byly postupně rozptýleny. Dobře zachovalé kosti a artefakty ukazují, že naše představy o Evropě jako nevyspělé mohou být mylné.

Reklama

Další informace poskytují chemické analýzy izotopů dusíku, které se snaží odhalit, jaké bylo složení stravy vojáků v Tollense. Muži podle všeho jedli stravu s vysokým obsahem prosa, což je obilovina, která byla v daném období rozšířená zejména v jižní Evropě. Dá se tak usuzovat, že zřejmě odsud strany dávného sporu pocházely.

Další plány

Mnohem více informací by mohl odhalit rozbor DNA. Ačkoli je tento genetický výzkum teprve v počáteční fázi, potvrzuje myšlenku vzdáleného původu. DNA ze zubů ukazuje, že někteří vojáci jsou spojeni s dnešními obyvateli jihu Evropy, zatímco jiní jsou příbuzní s lidmi žijícími v Polsku a Skandinávii.

Bitva u Tollense zatím v mnoha učebnicích dějepisu není. Jakmile však bude výzkum dokončen, pravděpodobně se o ní začne mluvit jako o nejstarší doložené bitvě na území Evropy, kterou dle dosud dostupných informací skutečně je.

Reklama
Reklama