Lucky Luciano udělal definitivní tečku za Castellammarskou válkou. Chtěli zabít jeho, ale on se o sebe dokázal postarat

Lucky Luciano udělal definitivní tečku za Castellammarskou válkou. Chtěli zabít jeho, ale on se o sebe dokázal postarat

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Charles Luciano byl na začátku nenápadnou postavou americké mafie. Přitom to byl právě on, kdo ve 30. letech převzal velení a kdo se postaral o smrt dvou nejvyšších bossů tehdejší doby.

Kariéru začal v mafiánském gangu Five Points

Přezdívalo se mu Lucky. A to proto, že dokázal přežít nejeden drsný útok na svou osobu. K těm došlo poté, co se s rodinou přestěhoval do Ameriky a začal páchat trestnou činnost. Již v dětství bil a vydíral své spolužáky. Svou profesionální kariéru pak začal v nechvalně proslulém gangu Five Points. Protože pracoval pro Joea Masseria, připletl se i k jednomu z největších sporů tehdejší doby.

Castemallarská válka jej málem stála život

Castemallarská válka je jednou z největších válek mafiánského podsvětí. Došlo k ní v Americe, konkrétně v New Yorku a probíhala od února 1930 do dubna 1931. Na jedné straně stál Joe Masserii, na straně druhé Salvator Maranza.

Kvůli sporům s bossem bez ostychu přešel na druhou stranu

Na začátku války Luciano spolupracoval s Masseriem. Osobní spory s tímto bossem ale vyústily v jeho přechod na druhou stranu. Luciano podrazil svého bosse a začal spolupracovat s Maranzem. A to především proto, že Masseria odmítal do gangu zapojit kohokoliv bez italských kořenů. To se Lucianovi nelíbilo. A tak se jednoho dne rozhodl nabídnout Salvatorovi Maranzovi likvidaci svého původního bosse Masseria.

Za zabití Masseria žádal nejenom peníze, ale také příslib beztrestnosti. Protože se ale dlouho k ničemu neměl, traduje se, že se Luciana pokusil odstranit sám Maranza. I přes četná zranění, a dokonce podříznuté hrdlo od ucha k uchu ale Luciano přežil. A tak byl Joe Masseria přeci jen zabit. A to 15. dubna 1931 v restauraci na Conye Islandu. Oficiálně nebyla vražda nikdy vyřešena. Protože jí ale měla předcházet schůzka s Lucianem je téměř jisté, že v ní měl prsty právě on a jeho společníci.

Byl na seznamu k likvidaci, opět měl ale štěstí

Po smrti Masseria měl Maranzo umetenou cestičku. Byl nejvyšším bossem, který rozdělil newyorské gangy do pěti rodin. Každá z těchto rodin měla hierarchickou strukturu a mohla se skládat pouze z členů, kteří měli sicilské či italské kořeny.

Reklama

Hořkou pachuť zanechala vražda mafiánského bosse na samotném Lucianovi. Ten se sice zasloužil o Masseriho smrt, i tak byl ale jedním z prvních, kdo měl být okamžitě zlikvidován. Luciano ale svou smrt nechtěl dát zadarmo. Maranzem najal irského zabijáka přezdívaného „Mad Dog“, ani ten však Luciana zabít nedokázal.

Šel si tvrdě za svým a dosáhl až na samotný vrchol

Brutální smrti se naopak v září 1931 dočkal sám Maranzano. Bossem tehdejší mafie se po jeho smrti stal Luciano. Ten pozměnil pravidla hry a do hierarchie zařadil i komisi složenou z vůdců hlavních newyorských rodin. Oficiálně tak skončila stará pravidla a nastoupila mladší a modernější mafie, ze které si příklad berou i gangy dnešních dní.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama