„Zradím-li Cosu Nostru, ať mé maso shoří jako tato světice.“ Takto se uvádí noví členové do Cosy Nostry

„Zradím-li Cosu Nostru, ať mé maso shoří jako tato světice.“ Takto se uvádí noví členové do Cosy Nostry

Foto: Schreibwerkzeug / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Cosa Nostra je jednou z nejstarších mafiánských organizací. Svou krutostí je proslulá po celém světě. Aby ji na vlastní kůži nemuseli okusit členové klanu, musí dodržovat zásadní, ale jednoduchá pravidla.

Nevinný obchod se zvrhl v mafiánskou organizaci

Cosa Nostra vznikla na začátku 19. století. Tehdy ji založili akční podnikatelé pronajímající si od šlechticů jejich zemědělské pozemky. Sicilská mafie je nechvalně proslulá po celém světě. Asi tak není žádným překvapením, že se La Cosa Nostra dokázala dostat i do Ameriky.

Americká Cosa Nostra má svá vlastní pravidla

Zde ale působí sama za sebe a s italskou mafií nemá vůbec nic společného. V New Orleans se poprvé objevila v roce 1800. Ve 20. letech 20. století pak začala působit také v New Yorku. Rozšířila se ale i do dalších místech celého světa. Dlouhá desetiletí je ve Spojených státech úspěšnou zločineckou organizací. Jejím hlavním posláním je kontrola celosvětové distribuční sítě heroinu. Obrovskou hrozbou je momentálně především v New Yorku, Chicagu, Detroitu či Philadelphii. I přesto, že si Cosa Nostra jasně střeží svá pravidla, za léta svého působení se již o ní ví spousta informací.

Bez jasných pravidel by Cosa Nostra nepřežila

Základem bylo, a i nadále zůstává, že si každý má hledět svého. Sledovat svůj obchod a věřit jenom lidem, které skutečně zná a může je nazvat přáteli. Další dlouholetou tradicí je pocta tomu nejvyššímu. Vzdávat hold mu musí automaticky každý z členů Cosy Nostry.

Další zvyk se dá přiřadit k jednomu italskému pořekadlu. A sice „nemůžeš udělat omeletu bez rozbití vajec“. Pokud tak chce člen zlepšit svou pozici v mafii, musí uvést věci do pohybu. Být v akci a zvyšovat postavení i zisk mafie. V opačném případě nemá šanci na úspěch. Členové musí dělat odvážná rozhodnutí, zároveň za ně ale také musí nést odpovědnost.

Pověst usnadňuje obchody a spolupráci

Všichni pak musí myslet na dobré jméno Cosy Nostry. Pověst je všechno. A to jak v dobrém, tak i ve zlém období. Protože, jak se říká „dobré jméno je lepší než bohatství“. Pověst je pro mafii to nejdůležitější a nejcennější, co by se mělo chránit.

Přísaha, která je zavazující na celý život

V neposlední řadě pak noví ani zkušení členové nesmí zapomenout na svůj slib. Na slib, že Cosu Nostru nikdy nezradí. Protože pokud ano, pak platí prohlášení, ke kterému se na začátku zavázali. Přijímání nových členů totiž není jen tak.

Noví členové svou vlastní krví pomažou svatý obrázek. Ten je poté spálen a nováček pronáší přísahu. Pokud nechce zažít krutost mafie na vlastní kůži, musí se neustále držet přísahy: „Zradím-li Cosu Nostru, ať mé maso shoří jako tato světice.“

Reklama
Reklama