Jednou z prvních významných obětí mafie byl markýz Emanuel Notarbartolo di San Giovanni. Vyšetřování korupce se mu vymstilo

Jednou z prvních významných obětí mafie byl markýz Emanuel Notarbartolo di San Giovanni. Vyšetřování korupce se mu vymstilo

Foto: Francesco Augello / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V 70. letech 19. století byl starostou Palerma a prezidentem banky Banco di Sicilia. Markýz Emanuel Notarbartolo di San Giovanni se stal první důležitou obětí sicilské mafie poté, co zahájil vyšetřování korupce.

Mafiánské řízení bank

Markýz Emanuel Notarbartolo di San Giovanni se několik let zabýval korupcí mezi celníky a zajímal se o důvody bankrotování zákazníků banky, jejíž byl ředitelem.

V průběhu několika let odhalil spojenectví banky společně s několika členy mafie, což způsobovalo nesprávné úřední postupy ve věci bankovnictví a vedlo to k bankrotování zákazníků. Odhalení nelegálního nakládání s penězi se stranou sicilské mafie stálo Giovanniho post ředitele, z něhož byl na základě svého pátrání odvolán.

Ze strachu, aby nepřišel o víc, Notarbartolo ukončil své vyšetřování a několik let o svých zjištěních mlčel, neboť byl patrně pod vysokým nátlakem. V roce 1882 byl však unesen čtyřmi muži převlečenými za vojáky italské střelecké brigády, kteří jej pustili až po vyplacení výkupného. Výstroj střelecké brigády měli muži údajně získat od dona Raffaela Palizzola.

Rok poté sepsal Notarbartolo dopis, popisují nelegální manipulace s penězi, ke kterým docházelo za jeho funkce ředitele banky, ve kterém jmenoval konkrétní jedince a který následně odeslal ministrovi financí.

Ještě téhož roku za tento dopis zaplatil vlastním životem, když jel vlakem z Termini Imprese do Palerma. Toho večera byl obětí zrhuba dvaceti bodných ran a následně byl vyhozen z vagonu první třídy. Podle několika tvrzení byli dva muži, kteří se o vraždu bývalého bankéře postarali, najatí patronem kriminálního podsvětí v Palermu, jenž byl místně známý jako Zubbio. Události následujících let však nasvědčovali tomu, že Zubbio byl taky pouze najatou figurkou ve složité partii.

Reklama

Pravda vychází na povrch

Dlouhých sedm let bylo ticho a nikdo se neodvážil myslet na to, čím si Notarbartolo svou smrt zasloužil, nicméně poté bylo započato soudní řízení, které se zabývalo vztahy mafie a politiků, soudních úředníků a zkorumpované policie.

Toto řízení se dělilo na několik fází. První fáze soudního procesu proběhla v Palermu, odkud se líčení přesunulo do Milána. Právě v Miláně na lavici svědků vystoupil syn mrtvého ředitele banky Leopold Notarbartolo. Ten ve své výpovědi obvinil z vraždy svého otce právě Raffaela Palizzola, tehdejšího člena parlamentu.

Následně byl soudní proces několikrát přeložen. Celé soudní řízení se neobešlo bez náhlé ztráty paměti svědků, odvolávání výpovědí a podobných jevů zprostředkovaných Cosou Nostrou.

V roce 1902 byl don Raffaele Palizzolo odsouzen k odnětí svobody na 30 let, bohužel byl však dva roky na to propuštěn z důvodu nedostatku důkazů.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama