Oprašte znalosti ze zeměpisu a otestujte se, jak jste na tom se znalostmi evropských vlajek

Oprašte znalosti ze zeměpisu a otestujte se, jak jste na tom se znalostmi evropských vlajek

Foto: SVStudio/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ať už cestujete po Evropě reálně, nebo jen prstem po mapě, vlajky některých evropských států zajisté znáte. Můžete se však považovat za opravdové znalce? Otestujte své znalosti a dozvíte se, jak na tom opravdu jste. 

Na území Evropy můžete najít padesát států. Některé z nich neleží jen na evropském kontinentu, ale do Evropy více či méně zasahují. Každý z těchto států nese nejen svůj originální název a hymnu, ale samozřejmě také státní vlajku. A některé z těchto vlajek můžeme právem považovat za umělecké dílo. Každá z těchto vlajek nese své poselství a významné údaje o daném státu. Na internetu, v cestopisné literatuře nebo například v dokumentech můžete najít spoustu zajímavých informací o vlajkách, které vás nejspíš ve škole neučili. 

Věděli jste například, že nejstarší vlajkou, která byla nepřetržitě používána, je vlajka Dánska? Většina vlajek má tvar obdélníku. V Evropě ale najdeme hned dvě výjimky. Těmi jsou vlajka Švýcarska a vlajka Vatikánu. Ty mají totiž tvar čtvercový. A slyšeli jste již o symbolice řecké vlajky? Barvy modrá a bílá symbolizují barvu moře a tradičních bílých domků, kterými je Řecko proslulé. Kříž na vlajce zastupuje pravoslavnou církev. A co těch devět pruhů na vlajce? To vás nejspíš překvapí. Tyto pruhy nepředstavují ostrovy, provincie ani části Řecka. Jejich tajemství se ukrývá v mottu, které je pro Řecko významné. V řečtině toto motto zní „eleftharia i thanatos“ (svoboda nebo smrt) a je tvořeno devíti slabikami. Za každou slabiku najdete na vlajce jeden pruh. 

Se zajímavostmi o vlajkách můžeme pokračovat do nekonečna. Pojďme si ale nyní raději otestovat vaše znalosti. Poznáte evropské vlajky? 

Jak se vám podařilo obstát v našem testu? Snad jste si náš kvíz užili, trochu si osvěžili paměť a možná se také dověděli nějaké nové zajímavé informace. 

Reklama
Zdroje článku:
kiwi.com, novinky.cz, Autorský text
Reklama