Čas se krátí: Tyhle dobroty už za pár měsíců nekoupíte
Velmi brzy už nekoupíte nic s uzeným kouřovým aroma. Týká se to překvapivě i některých barbecue omáček. Evropská komise je postupně zakázala. Výrobci tak budou muset hledat nové cesty.
Jedná se o tyto typy aromat, které v EU budou zakázány:
• Scansmoke PB 1110 (SF-001)
• Zesti Smoke Code 10 (SF-002)
• Kouřový koncentrát 809045 (SF-003)
• Scansmoke SEF 7525 (SF-004)
• SmokEz C-10 (SF005)
• SmokEz Enviro-23 (SF-006)
• proFagus-Smoke R709 (SF-008)
• Fumokomp Conc. (SF009)
Pro výrobce uzeného masa, ryb, sýrů a dalších potravinářských výrobků, které by se jinak udily tradičními metodami, bylo dohodnuto pětileté přechodné období (do července 2029). Poté se nebudou smět používat ani na tyto potraviny.
Pro ostatní potravinářské výrobky, jako jsou brambůrky, ořechy, polévky a omáčky, je přechodné období dva roky (do července 2026), což je již za pár měsíců.
Doba hájení kouřového aroma končí
Je před námi poslední rok, kdy lze ještě v obchodech tyto uzené pochutiny koupit. Od příštího léta už by se na trhu v celé Evropské unii objevovat neměly.

Není bezpečnější než uzení
Důvodem je rizikovost pro naše zdraví. Tekutý kouř a tedy toto aroma vzniká zkapalněním kouře, který vzniká při spalování dřeva. Následně se tato tekutina čistí.
Dlouho byla tato látka považována za bezpečnější než přímo uzení. Jenže se ukázalo, že tomu tak není.
Tyto látky jsou spojeny s možností poškozování lidské DNA, vznikem rakoviny a jiných chronických onemocnění.
Slaninové chipsy a uzené mandle se tedy oficiálně stávají pro zdraví škodlivé i z tohoto důvodu.
Výjimky nebudou, výrobci musí hledat jiné alternativy
Výrobci se budou snažit nacházet nové způsoby ochucení, nebo tyto pochutiny z trhu úplně zmizí. Byť se některé firmy snažily prosadit prodloužení této lhůty, neuspěly.
Zvítězila tak společenská zodpovědnost vůči spotřebitelům. Zejména kumulativní riziko společně s dalšími nepříznivými vlivy z potravin a životního prostředí je vysoké.
Kouřové aroma prostě zmizí z trhu.
S ním pak uzené chipsy, snacky, mandle a ořechy, ale také uzené polévky, omáčky nebo sýry a uzeniny, které se tímto způsobem upravují. Podobným způsobem se upravuje i například tofu nebo vegetariánská „masa“.
Výrobci už ale připravují nové alternativy.
Je to další ze zákonů, které omezuje škodlivé potraviny v našich supermarketech, co bude další?