Jak úhoří koláč pomohl prvním osadníkům z Evropy přežít v drsném Novém světě

Jak úhoří koláč pomohl prvním osadníkům z Evropy přežít v drsném Novém světě

Foto: Photos.com / Photo Images

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Moderní Američané mají za co děkovat, zvláště pokud jde o jídlo. Když před 400 lety dorazili na „nový“ kontinent první osadníci z Evropy, neměli obchody s potravinami, aby mohli vařit vydatná jídla. Místo toho se ocitli v drsném a neznámém prostředí, kde úkol přežít byl doslova bojem o život.

Mnohé z prvních potravin, které se hluboce zakořenily v americké kuchyni, přivezli angličtí osadníci, kteří si oblíbili například ústřice a želvy. Když do USA přišli přistěhovalci z celého světa, přizpůsobili si jídla a nápoje ze svých zemí a vytvořili nové pokrmy.

Trendy v jídle vždy existovaly, říká Libby O'Connellová, autorka knihy The American Tale: A Culinary History in 100 Bites. Před hamburgery a sushi existovala po staletí labužnická jídla, včetně úhořího koláče, hruškového moštu a syllabubu (sladký pokrm vyrobený srážením sladké smetany nebo mléka s kyselinou, jako je víno nebo jablečný mošt – pozn.). Byly to pokrmy, jejichž popularita od té doby rapidně klesla, a v dnešní stravě by se mohly zdát trochu, no, netradiční.

Starý úhoří koláč

Maso z úhoře se dnes nejčastěji používá zřejmě pouze v sushi, ale před několika stoletími byl úhoří koláč velmi žádaný. První Američané v 17. a 18. století úhoře milovali, říká historička O'Connellová a to natolik, že tyto paprskoploutvé ryby lovili všude od mysu Cod až po místní potoky (úhoř říční). Tehdy byli úhoři tak žádaným zbožím, že jako jejich návnada sloužili - ano - humři.

Původ pokrmu a jak je na tom dnes?

Tento konkrétní mořský plod (úhoř mořský) pochází z Anglie, kde byl po staletí velmi oblíbený a stále zůstává populární a je ozdobou obchodů s „pie and mash" (koláč a kaše je tradiční jídlo dělnické třídy pocházející z londýnských doků – pozn.)

Úpadek zájmu o slané úhoří koláče byl podnícen odpovídajícím poklesem nabídky úhořů, kteří byli kdysi hojně rozšíření. Postupem času se Američané také odklonili od konzumace zvířat, která se jedí v jejich přirozené podobě, poznamenává O'Connellová. Lidé se stále méně zajímají o to, jak jejich jídlo skutečně vypadá. 

Chráněný ohrožený druh (jídla)

Přestože dnes úhoř znovu získává na popularitě díky rozšíření sushi, nedostatečná nabídka stále představuje překážku. Tato „vodní“ pochoutka byla na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody zařazena mezi ohrožené druhy. Vzhledem k tomu, že v Asii je nabídka mořských plodů nedostatečná, dochází ve Spojených státech ke značnému pytláctví, které dále vyčerpává regionální zdroje.

Ve videu níže se můžete podívat, jak se takový úhoří koláč v době středověku připravoval:

„Toto video ukazuje, jak připravit úhoří koláč. Středověké recepty obvykle neobsahují konkrétní pokyny, takže jsem u tohoto pokrmu experimentovala a rozdělila koláč na tři různé způsoby přípravy úhoře. 1. předvařený a vykostěný, 2. syrový vykostěný a 3. syrový s kostí. Bude zajímavé sledovat, jak to dopadne,“ popisuje postup přípravy Jane, autorka videa na svém youtubovém kanále Janes Medieval Kitchen.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama