Generál Laudon byl chrabrý turkobijec, po kterém se jmenuje české pivo i domov pro seniory

Generál Laudon byl chrabrý turkobijec, po kterém se jmenuje české pivo i domov pro seniory

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Vidím vás raději sedět vedle sebe než proti mně,“ řekl mu po další vítězné bitvě pruský král Fridrich... Mladý protestant Ernst Gideon von Laudon pocházel z chudé šlechtické rodiny v Livonsku, což není nikde jinde než v dnešním Lotyšsku. Působil nejprve v ruské armádě, nesouhlasil však s poměry, které v ní panovaly, a tak roku 1742 našel uplatnění ve vojsku Marie Terezie.

Poprvé se proslavil až v sedmileté válce. Během jediného roku (1757) se díky svému mistrovství v partyzánském způsobu boje vypracoval z podplukovníka na generálmajora. O rok později u Domašova zablokoval zásobování pruských jednotek obléhajících Olomouc, uvádí encyklopedie Osobnosti české historie Jana Randáka. Po skončení sedmileté války se usadil v českých zemích, léčil se v lázních a dozíral na stavbu nových pevností v Hradci Králové a Terezíně.

V následujícím videu se můžete podívat na dokumentární ztvárnění vojenské kariéry geniálního vojevůdce Laudona. Vyrobil Polar TV roce 2017:


Za vedení válečných operací ve válce o dědictví bavorské (1778-1779) si vysloužil maršálskou hůl a ještě v posledních letech života byl jako zkušený vojevůdce povolán do bojů s Osmanskou říší, v rámci nichž se mu podařilo dobýt Bělehrad (1789).

Generálské pivo z Lanškrouna

Vaření piva má v českých zemích dlouholetou tradici. Ve městech se pivo vařilo prakticky od jejich založení a stejně tomu bylo i v Lanškrouně. Když byl Lanškroun v první polovině 13. století založen, udělili lokátoři tehdejšího krále Přemysla Otakara II. právo vařit pivo sedmdesáti šesti takzvaným právovárečným měšťanům. Od té doby uplynulo hodně vody, teda piva, když se „na počátku 90. let 20. století začala v Lanškrouně vařit velmi zajímavá a chuťově podnětná dvanáctka Generál Laudon - a to byl produkt, jehož zániku je škoda“, říká místní respondent na dotaz Postrádáte lanškrounský pivovar?

Podle dobových dokumentů se tehdejší lanškrounské pivo (nově v nerezových sudech) mohlo měřit s výtečnými pivy celého Československa. V pivovaru se vařila hlavně tehdy hodně prodávaná „sedmička“ a „desítka“, v menší míře „dvanáctka“ a  později přibyl jedenáctistupňový Novopramen a tmavý Generál Laudon.

Reklama

V té době se zde běžně vařila desítka, jedenáctka i dvanáctka a pivo se jmenovalo různě. Generál Laudon, Zlatý Beran i dokonce Rýbrcoul. Mnozí nedali dopustit na pivo Generál Laudon. Název vznikl tak, že vedoucí Škvařilová hledala nějaký název a ptala se mě na historické postavy spojené s Lanškrounem. Jako první se mě vybavil právě generál napoleonských vojsk a bylo to, napsal František Teichmann do místního časopisu Léto z roku 2013.

Domov Laudon pro babičky a dědečky

Zřizovatelem Domova Laudon je v Lanškrouně je místní společnost Anděla-sociální družstvo. Sociální služba je určena osobám starším 55 let, podmíněno nezvládáním životních potřeb ve vlastním prostředí ani za pomoci ostatních dostupných sociálních služeb. Cesta k Domovu vede z Lanškrouna směrem na Štíty, nachází se cca 3 km nad obcí Albrechtice. Domov je samostatnou budovou u hlavní silnice. Disponuje nádvořím s příjemným posezením a přilehlou zahradou.

Nápis „Generál Laudon“ , na bílé budově, je důkazem o existenci pobytu skutečného generála Laudona. Traduje se, že přenocoval roku 1758 přímo v tomto původním zájezdním hostinci. Jeho vojenské oddíly pobývaly v Lanškrouně a okolních obcích. Odtud, za sedmileté války, vedly úspěšné útoky proti Prusům. Za tyto vojenské zásluhy obdržel generál Laudon vyznamenání - Velkokříž řádu Marie Terezie.

Budova leží při hlavní silnici z Lanškrouna na Polsko (nyní č. 43). Původní zájezdní hostinec provozovalo postupně více soukromých majitelů německé národnosti.

Reklama
Reklama