Pět lží, které vám říkali v dětství a kterým zřejmě věříte dodnes

Pět lží, které vám říkali v dětství a kterým zřejmě věříte dodnes

Foto: Dusan Petkovic / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dlouhá léta jsme slýchali od rodičů, prarodičů, učitelů a obecně dospělých „generacemi uznávaná a opakovaná fakta“, která se ale nezakládají na pravdě. Odkud se vzala, přesně nevíme, ale vsadili bychom se, že jste všem těmto lžím věřili, věříte – ale už věřit nebudete.

Cukr způsobuje hyperaktivitu

Naši rodiče se zřejmě mýlili, takže jsme si ten dortík klidně k snídani mohli dát. Dobře, možná ne tak docela, ale ne z důvodu, že by vám způsobil zvýšenou hyperaktivitu, popsal server Reader´s Digest. Tento „známý fakt" se opakovaně ukázal jako babská povídačka. Studie zjistily, že chování dětí se nezměnilo podle toho, zda byly krmeny cukrem, nebo ne. Co se změnilo - vnímání chování dítěte rodiči. Když bylo rodičům řečeno, že jejich děti právě zkonzumovaly hodně cukru, častěji tvrdili, že jejich dítě je hyperaktivní, i když cukr byl jen placebo. Tento „známý fakt“ vypadá spíš jako lež pro rodiče než pro děti.

Sledování televize blízko obrazovky poškozuje oči

Tohle si zapište jako další lež, kterou všichni rodiče říkají svým dětem a kterou věda vyvrátila. Můžete sedět tak blízko, jak chcete. Podle odborníků na zrak z Will Vision & Laser Centers totiž sledování televize vůbec nezpůsobuje trvalé poškození očí. Modré světlo vycházející z obrazovky může způsobit únavu očí, což je dočasný stav, ale modré světlo bude mít na vaše oči naprosto stejný vliv bez ohledu na to, kde sedíte. Udělejte si radost a pořiďte si brýle filtrující modré světlo, pokud trávíte hodně času sledováním jakékoliv obrazovky.

Hodinu po jídle se nesmí plavat

Lež. Říkávalo se, že když je tělo po jídle, posílá krev do žaludku na trávení - a tedy ne do končetin, které se díky tomu rychleji unaví. V lepším případě byste mohli dostat křeče, v horším, jak se vypráví, byste se mohli utopit. Naštěstí pro všechny vášnivé plavce kalifornská nemocnice Mayo Clinic potvrdila, že tato teorie nemá absolutně žádný vědecký základ. Snězte si, co chcete, a hupněte do vody! My pouze připomínáme, že vždy opatrně s ohledem na momentální stav.

Reklama

Na jazyku jsou různé oblasti pro různé chutě

Dětský jazyk
Dětský jazyk | Zdroj: VaLiza/ Shutterstock

Ne. Určitě jste někdy viděli tzv. mapu jazyka s rozdělenými sekcemi pro jednotlivé chutě. Naprostý nesmysl. I když některé chuťové pohárky rozpoznají určité chutě více, nenacházejí se jen v určitých částech úst. Vědci ze Smithsonian Magazine potvrdili, že tohle je lež: „Výsledky řady experimentů skutečně naznačují, že všechny oblasti úst obsahující chuťové pohárky - včetně několika částí jazyka, měkkého patra a hrdla - jsou citlivé na všechny chuťové vlastnosti."

Psi vidí jen černobíle

Není to pravda! Psi sice nejsou schopni vidět celé barevné spektrum jako lidé, ale také to nejsou jen odstíny šedi. Psi vidí barvy světa ve žluté, modré a šedé. Proto je možná lepší pořídit psovi jasně žlutou hračku než běžnější červenou a oranžovou. Váš pes má také asi jen 20 až 40 procent lidské zrakové ostrosti, takže vše, co vidíte v dálce, mu bude připadat dost rozmazané. Ale nemají to chlupáčci vše jen horší. Psi vidí lépe při slabším světle a dokážou rozpoznat sebemenší pohyb mnohem lépe než my, uvedl Reader´s Digest.

Reklama
Reklama