Pánové, pozor – rakovině prostaty můžete zabránit správnou stravou. Víte, co si dopřát?

Pánové, pozor – rakovině prostaty můžete zabránit správnou stravou. Víte, co si dopřát?

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vaše strava může významně ovlivnit vaše zdraví, včetně zdraví stavu vaší prostaty. Přidáním zdravých potravin pečujících o prostatu do vaší stravy můžete snížit riziko problémů, včetně rakoviny prostaty. Někteří odborníci se domnívají, že západní strava s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem cukru může přispět ke zvýšení rizika rakoviny prostaty.

Vaše strava může významně ovlivnit vaše zdraví, včetně zdraví stavu vaší prostaty. Přidáním zdravých potravin pečujících o prostatu do vaší stravy můžete snížit riziko problémů, včetně rakoviny prostaty. Někteří odborníci se domnívají, že západní strava s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem cukru může přispět ke zvýšení rizika rakoviny prostaty. Existují však potraviny, které umí opak – dodávají tělu potřebné živiny, které pomáhají pečovat o zdraví tohoto velmi důležitého mužského orgánu.

Rajčata

Některé druhy ovoce a zeleniny včetně rajčat obsahují silný antioxidant zvaný lykopen. Právě strava s vysokým obsahem lykopenu může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny prostaty. Lykopen může snížit poškození buněk a zpomalit produkci rakovinných buněk. Je to silný antioxidant, což znamená, že chrání buňky před poškozením. Protože lykopen je pevně vázán na buněčné stěny syrových rajčat, je lepší konzumovat rajčata tepelně upravená.

Brokolice

Brokolice obsahuje mnoho komplexních sloučenin, které mohou pomoci chránit před rakovinou. Podle studií existuje souvislost mezi konzumací brukvovité zeleniny a nižším rizikem rakoviny prostaty

Důvody jsou stále nejasné, ale vědci tvrdí, že některé fytochemikálie v této zelenině selektivně likvidují rakovinné buňky, zatímco normální buňky prostaty zůstávají zdravé a nedotčené. Mezi další brukvovitou zeleninu patří květák, zelí nebo růžičková kapusta.

foto: science photo library z canva.com

Zelený čaj

Lidé užívají zelený čaj kvůli svému zdraví již tisíce let. Vědci také provedli mnoho studií o jeho účincích na rakovinu. Ty naznačují, že speciální sloučeniny v zeleném čaji mohou snížit riziko rakoviny prostaty.

Luštěniny a sója

Luštěniny zahrnují fazole, arašídy a čočku. Obsahují biologicky aktivní rostlinné sloučeniny známé jako fytoestrogeny. Výzkumy dokazují, že muži, kteří jedli nejvíce fytoestrogenů, měli o 20 % nižší riziko rakoviny prostaty než skupina s nejnižším příjmem.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama