Neznámý románek Marie Curie-Skłodowské: Utrpení, nervové zhroucení a velký skandál

Neznámý románek Marie Curie-Skłodowské: Utrpení, nervové zhroucení a velký skandál

Foto: Morphart Creation / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nositelka Nobelovy ceny za svého milence obětovala vše, co měla. Marie Curie-Skłodowská, vynikající Polka, ztělesnění mimořádné mysli, moudrosti a inteligence. Nositelka Nobelovy ceny za chemii a fyziku. Objevitelka radia a polonia a jejich úžasných radioaktivních vlastností.

První profesorka na pařížské Sorbonně. Mimořádná osobnost oceňovaná společnostmi po celém světě. Ale zároveň žena, která se léta snažila skrývat svou citlivost a citovou povahu, která nezapadala do vědecké komunity. Neměla ráda, když nad ní převládaly emoce: „Věřila jen číslům. Pokud byly účty správné, měla pocit, že má situaci pod kontrolou.“ I při výběru milence byla manželovi psychicky věrná. Zamilovala se do studenta Pierra Curieho, s nímž po léta pěstovala složitý a komplikovaný vztah. V pozadí vztahu byla žárlivost Paulovy manželky a úpadek image Marie Curie.

Láska z práce, práce z lásky

Když Marie Curie-Skłodowská (rozená Maria Salomea Skłodowska, v polštině Maria Skłodowska-Curie) za tragických okolností ztratila svého milovaného manžela a vědeckého partnera Pierra, propadla zoufalství. Samozřejmě, že pro vědeckou komunitu byla skvělá, a chtěla to teď moc dokázat, ale hluboko uvnitř byla ztracená, bezbranná a úplně bez nápadů. Útěchu nacházela v práci, pracovala nad své síly, což se později hluboce podepsalo na jejím zdraví. 

Mariina nová láska se objevila náhle, nebo tu možná byla vždycky. Byl to Paul Langevin, dlouholetý student a přítel Pierra, který vždy sledoval jejich lásku, vztahy, podílel se na jejich práci. Maria dala Paulovi mimořádný pocit, pronajali si malý byt na Rue du Banquier 5 v Paříži a tam si v průběhu let budovali svůj prostor. I když oficiálně spolu nikdy být nemohli.

Velký románek

Paul Langevin byl ženatý a měl děti. Oženil se s Jeanne Desfossesovou, mladou švadlenou, která mu jednoho dne přišla ušít oblek a stala se jeho manželkou. Paul byl v tomto vztahu velmi nešťastný, ale zároveň byl příliš slabý, aby se z něj vymanil. Maria mu byla dlouhá léta oporou a přítelkyní i v manželských záležitostech. Dopisy, poznámky a deníkové zápisky ukazují, že Maria do vztahu s Paulem hodně investovala, zařizovala jejich společný byt, financovala výlety, schůzky a pečlivě zapisovala účty do svého deníku.

Pod vlivem románku s Paulem se změnila i jako žena. Začala o sebe pečovat, jinak se oblékat, více se otevírat lidem, díky čemuž si získala uznání v komunitě. Na mnoha fotografiích z té doby je vidět, že je usměvavá, klidná a velmi ženská.

 

Reklama
Marie Curie-Sklodowska na poštovní známce. Fotka od Olga Pavlova / Shutterstock

Velká žárlivost a…

Paul si Marii nikdy nevzal, zůstal se svou rodinou, ačkoli jeho srdce bilo pro ni. Maria se dlouhá léta snažila citově osvobodit ze vztahu s Paulem, ale nebojovala s ambiciózní potřebou ho vlastnit. Také se nervově zhroutila. Ve svých memoárech často zdůrazňovala, že Paulova rodina je toxická a ničí ho ve všech ohledech. Snažila se ho také vydírat, ale navzdory velké lásce a vazbám se Paul nerozhodl opustit rodinu a být s Marií. 

Romantika nabrala velmi odlišné odstíny, milenci si vyměnili stovky dopisů, byli spřízněnými dušemi, ale nedokázali udělat poslední krok. Možná právě díky tomu Maria pracovala tak ambiciózně a dosáhla takových pracovních úspěchů. Musela reagovat na emoce spojené s Paulem.

…velká tragédie

Paul byl její inspirací, motivací, ale zároveň velkým životním neúspěchem. Aféra skončila obrovským skandálem. Pařížský deník Le Journal uveřejnil článek s názvem Milostný příběh madame Curie a profesora Langevina, který začínal slovy: „Ohně radia, které záhadně vyzařují na vše kolem, nás překvapily. Zapálily oheň v srdcích vědců, kteří vytrvale studují jeho působení; mezitím se vědcova žena a děti utápějí v slzách.“

O rozpadu manželství Langevinových se mlčí; je známo, že materiál pro článek poskytla Paulova žárlivá manželka, která se o mileneckém poměru dozvěděla. Noviny obvinily Polku z rozbití vzorné francouzské rodiny. O Marii se psalo: Židovka a manžel zloděj, smilník, cizoložník.... Veřejnost okamžitě požadovala, aby byla Polka ze Sorbonny vyloučena. Díky svému příteli našla Maria útočiště v městečku Sceaux, kde se pomalu zotavovala z nervového zhroucení. Nikdy se už do žádného vztahu nezapletla.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama