Kvíz: Jak dobře si pamatujete české hity roku 1990

Kvíz: Jak dobře si pamatujete české hity roku 1990

Foto: yakub88 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 1990, u nás doba čerstvě porevoluční, odrážela hudba politické události a společenské změny a rovněž kulturní rozdíly té doby. Po sametové revoluci nastal v české populární hudbě krátký útlum, ten se však začal měnit v příchod původních českých muzikálů. Řada populárních zpěváků se vrhla na tuto činnost, v níž se pojí zpěv s divadelním herectvím, a česká písňová tvorba poněkud ustoupila do pozadí.

No, a protože nic netrvá věčně, tak se česká hudební scéna pozvolna dala do pohybu. Hudba roku 1990 byla hodně rozmanitá a nabízela mnoho žánrů, stylů a trendů. Po pádu komunistického režimu se totiž otevřely nové možnosti pro hudební tvorbu – ta byla ovlivněna zejména zahraničními trendy, které k nám jako do svobodné země nyní pronikaly. Kromě rocku, popu a disco to byl třeba rap, techno, hip hop, metal, grunge. Mezi nejpopulárnější interprety stále patřili Karel Gott, Lucie Bílá, Michal David, Hana Zagorová, Petr Kotvald, Helena Vondráčková, Jiří Korn, Dalibor Janda, Olympic, Kabát, Lucie, Mňága a Žďorp.

Roku 1990 se Zlatým slavíkem stal opět Karel Gott, ale pro radost mladší generace už tu vystrčili růžky zpěváci, kteří mu v 80. a 90. letech tuto unikátní trofej vyzobli: v letech 1986–1988 to byl Dalibor Janda, který se prezentoval nejen jako zpěvák, ale také jako skladatel a textař. V té době mu patřila srdce všech dívek a žen v celé zemi.

Do dnešního kvízu nebylo snadné otázky vytvořit, protože celá veřejnost byla v daném roce zaměřena spíš na politické, ekonomické a sociální změny ve společnosti, zpěváky a skladatele populární hudby nevyjímaje, a nová kulturní scéna se vytvářela jen zvolna. Ovšem nová tvorba však stála zato!

Česká hudba 90. let byla velmi rozmanitá a bohatá na různé žánry, styly a interprety. V tomto období se objevily nové kapely, které ovlivnily českou hudební scénu, jako například Lucie, Mňága a Žďorp, Arakain, Kreyson, Burma Jones, Tři sestry. V úspěšné kariéře však pokračovali autoři a zpěváci popu, rocku i metalu, a to až po folk, country i dechovku.

Část autorů hudební tvorby kolem roku 1990 reagovala na politické a společenské změny, které nastaly po sametové revoluci. Některé písně vyjadřovaly naději, radost a optimismus z nově nabyté svobody, jako například Všechno bude fajn od Žentouru a Janka Ledeckého anebo Vítejte v Absurdistánu Michaela Kocába a Petra Hapky. Jiné písně zase kritizovaly problémy, které přinesla transformace společnosti, jako třeba Oheň od Lucie nebo Život je takovej od skupiny Tři sestry.

Česká hudební scéna tohoto období tedy odrážela atmosféru a náladu doby, v níž vznikala, a české hity 1990 představují důležitou součást kulturního dědictví.

Reklama
Reklama