Kvíz: Jste mistr českých rockových balad? Dokažte, že zvládnete odpovědět na těchto 10 otázek

Kvíz: Jste mistr českých rockových balad? Dokažte, že zvládnete odpovědět na těchto 10 otázek

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Milostné skladby za doprovodu kytar, které zároveň vyvolávají i silnou melancholii – to jsou rockové balady. Oblíbenou hudební kulisou se staly nejen v zahraničí, ale i v naší české kotlině. Připomeňte si s námi ty nejznámější z nich a zkuste otestovat své znalosti v našem kvízu.

Historie milostných balad

Milostné balady mají kořeny již ve vrcholném středověku. Tehdy se na jihu Francie rozkládala historická oblast, která se nazývala Okcitánie. Na jejím území působili potulní skladatelé, hudebníci a pěvci zároveň, kteří byli označováni jako trubadúři. V Německu se středověká milostná lyrika rozvíjela též velmi výrazně a trubadúři zde byli nazýváni jako minnesängři. K nám se milostné balady dostaly již za vlády Václava II., tedy od 13.století.

Vznik žánru rock

V 60. letech 20. století vzniká v USA nový hudební žánr, který navazuje na rock and roll. Hlavním lákadlem rockové hudby je spojení elektrických či akustických kytar a bicích. Vzniklo mnoho rockových skupin a také mnoho různých stylů rocku. Jako příklady můžeme uvést hard rock (The Rolling Stones), country rock (Bob Dylan), blues rock (B. B. King) nebo také punk rock (Sex Pistols).

Rockové balady u nás

První rocková alba se u nás v Československu objevila v šedesátých letech dvacátého století. Tehdy jich nebylo mnoho a stály za nimi kapely jako Olympic, Matadors nebo Atlantis. Některá alba byla díky narůstající cenzuře komunisty vydána až se zpožděním po roce 1969. Mnoho tehdejších rockových kapel se díky této cenzuře rozpadlo nebo nakonec hrálo v jiném složení. Nejsilnější vliv tehdy měly rockové skupiny Olympic a Matadors.  

Rocková alba se u nás v Československu objevila v šedesátých letech
Rocková alba se u nás v Československu objevila v šedesátých letech | Zdroj: carlos castilla/ Shutterstock

Od 70. let se objevují kapely jako Pražský výběr nebo Mahagon, které hrají téměř výhradně populární jazz rock. V této době má tvůrčí krizi kapela Olympic, která pouze reprodukuje své starší hity. V 80. letech se objevují další úspěšné rockové skupiny, které mají na kontě hned několik balad – Kabát, Arakain, Turbo, Tři sestry, Lucie nebo Wohnout.

Tvůrčí krize Olympicu je pryč a přichází album Ulice, která obsahuje mimo jiné i jednu z nejznámějších balad kapely s názvem Jasná zpráva. Původním frontmanem kapely Arakain byl Aleš Brichta, který se později vydal na velmi úspěšnou sólovou dráhu. Album Růže pro Algernon obsahuje hned několik rockových balad. Rovněž i druhý frontman této kapely, Petr Kolář, se později vydal na sólovou dráhu. V 90. letech můžeme z rockových kapel vyzdvihnout zejména Divokej Bill s netradiční milostnou baladou Lahůdky.

Reklama

Balady mají v rockovém repertoáru českých kapel své čestné místo a není divu, že se těší velké oblibě. Pojďte si otestovat, jak se v nich vyznáte vy. Kvíz obsahuje celkem 10 otázek a správně je vždy pouze jedna možnost.

Pokud jste v našem kvízu dosáhli plného počtu bodů, gratulujeme, jste opravdovým odborníkem na české rockové balady. Pokud se vám však kvíz příliš nevydařil, nezoufejte a oživte si dnes večer paměť při poslechu těchto krásných písní a sklence dobrého vína. Doba se možná mění, ale rockové balady zůstávají nesmrtelné, a i po letech dokáží navodit příjemnou atmosféru s romantickým nádechem. Není tedy divu, že v rádiích se hrají pravidelně a jsou velmi dobrými společníky i při oslavách dne svatého Valentýna.

Reklama
Reklama