Místo na planetě, které věda nedokáže vysvětlit: Ospalá vesnice Kalaczi

Místo na planetě, které věda nedokáže vysvětlit: Ospalá vesnice Kalaczi

Foto: LEE SNIDER PHOTO IMAGES / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

​​​​​​​Problém se stal již tak vážným, že úřady musely nařídit evakuaci několika desítek rodin do provizorních ubytoven. Taktéž sestavily tým s vědeckými kapacitami, aby přišli problému na kloub. Kromě problémů s ospalostí, se tu potýkají s halucinacemi a závratěmi. Proč tomu tak ale je? Pojďte tuto záhadu rozlousknout spolu s námi!

Všechny příznaky se zhoršují v rámci narůstajícího tepla. Podle všeho se nemoci říká ospalá nemoc, za kterou je zodpovědná příliš vysoká koncentrace oxidu uhelnatého. Vědci naměřili v některých domovech až desetinásobky přípustných hodnot. Ze všeho nejdřív se myslelo na meningitidu a encefalitidu, která by se dala nějakým způsobem přenášet geneticky. Ale testy tyto teorie vyloučily.

Dále se tedy obrátily na zdroj vody a změřily i půdu, kde jim byl záhy předpoklad vyloučen, protože testy neodhalily žádné stopy radiace z nedalekého uranového dolu. Jenže ještě minulý rok v jejich vesnici naměřily 17x vyšší hladinu radioaktivity, než je přípustné a povolené. Nicméně ozáření je sice zlé, ale tomu vědci nedávají přednost.

Ovšem oxid uhelnatý je větší problém, než si sami obyvatelé uvědomují. A vědci jsou přesvědčeni, že oxid uhelnatý je jediným zdrojem příčiny nemoci v Ospalé díře. S jistotou však nelze potvrdit, že by šlo o jediný faktor, který by mohl za ospalou nemoc.

Bohužel se vědcům ani nikomu jinému nepodařilo do teď objevit zdroj unikajícího plynu. Proto přisuzují vysoké koncentrace k neustále se zvyšujícím teplotám a výkyvům v počasí. Lukašenko (z Institutu radiační bezpečnosti a ekologie v Národním jaderném centru), dokáže přirovnávat Kalaczi k dolíku, kam se zcela svévolně, za specifických klimatických změn a podmínek, plyn sdružuje (přesně jako je tomu u efektu kouře z komínu).

Reklama
Zdroj článku:
Reklama