„Být králem Dánska musí být těžké“ aneb Královský pár na třetí dovolené od nedávné korunovace. Tajná rodinná výprava

„Být králem Dánska musí být těžké“ aneb Královský pár na třetí dovolené od nedávné korunovace. Tajná rodinná výprava

Foto: ESO / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Od výměny na dánském trůnu neuplynuly ani tři měsíce. Novopečený král Frederik ale odpracoval v únoru i březnu pouze osm oficiálních pracovních dnů, zatímco jeho žena, královna Mary jen dva pracovní dny v měsíci. Podle královy nové knihy bude prý jeho vládnutí pojato zcela odlišně. Dánská média se nad tím výrazně pozastavují.

Dne 14. ledna byl korunní princ Frederik (55) na balkoně paláce Christiansborg prohlášen králem. Od té doby si jeho matka, královna Margrethe II (83), skutečně užívá zaslouženého důchodu. Nyní však musí opět zastoupit novopečeného krále Frederika a královnu Mary (52), protože dánská královská rodina o Velikonocích opustila Kodaň.

Král Frederik a královna Mary se společně se svými čtyřmi dětmi princem Christianem (18), princeznou Isabellou (16), princem Vincentem a princeznou Josephine (oba 13) vydali na tajnou soukromou dovolenou, potvrdilo komunikační oddělení paláce dánskému magazínu Her & Nu. O cílové destinaci není nic známo, ale údajně to bude mimo Dánsko. Tam informace, že královská rodina tráví svátky jara mimo domov, vyvolal jistou nelibost.

Mary, Vincent a Josephine a později Frederik a Isabella strávili předvánoční čas v Austrálii, rodné zemi královny. A i po změně na trůnu si rodina v polovině února dopřála týdenní lyžařskou dovolenou ve Švýcarsku. I tehdy zastupovala abdikující královna Margrethe II. nastoupivší královský pár. Nyní se zhruba po pěti týdnech vrátila „do akce“.

Král Frederik oznámil nový přístup ve své knize „Kongeord"

Jen několik dní po změně na trůnu vyšla v Dánsku kniha krále Frederika „Kongeord" (Královo slovo). „Budeme dělat věci jinak než moje matka, a to jak z hlediska organizace a správy královského domu, tak i způsobu, jakým jako rodina přepínáme mezi prací a volným časem," říká Frederik významně. „Volno je důležité, protože budeme pravděpodobně ještě zaneprázdněnější."

Reklama

Frederik a Mary jedou na dovolenou - chtějí dělat věci jinak než královna Margrethe.

Dovolená Frederika a Mary však také znamená, že královna Margrethe bude o Velikonocích na zámku Marselisborg v Aarhusu, kde podle tradice tráví Velikonoce, „sama“.

Při přípravě na jarní svátky maluje velikonoční vajíčka se svými vnoučaty předem, ale letos se bude muset zdobení ujmout sama, protože její mladší syn, princ Joachim (54), je také mimo Dánsko. V současné době žije se rodinou v americkém Washingtonu. Podle mediální agentury Svensk Damtidning bývalou královnu Margrethe II. navštíví alespoň dobří přátelé.

Dánská média kritizují novopečený královský pár za to, že se na rozdíl od Margrethe rádi co nejčastěji stahují z očí veřejnosti. „Pokud jde o nový styl, existuje riziko, že se časem stanou neviditelnými. A proto je to dvousečná zbraň, když zůstávají tolik v pozadí. Protože jedna věc je odlišit se od svých předchůdců, ale nemusíte toho nutně dosáhnout tím, že nebudete vidět," říká podle magazínu Se og Hør expert na královskou rodinu Lars Hovbakke Sørensen.

Pracovní vytížení královského páru je stále znovu středem pozornosti. Královna Mary byla již několikrát kritizována za to, že málo pracuje, ale král Frederik na tom není o mnoho lépe. Jak uvádí web Avisen, Frederik absolvoval v únoru i březnu osm oficiálních pracovních dnů, zatímco Mary jen dva pracovní dny v měsíci.

Reklama
Reklama