Otestujte své znalosti chemických prvků ze základní školy a zjistěte, které prvky máte doma v kuchyni

Otestujte své znalosti chemických prvků ze základní školy a zjistěte, které prvky máte doma v kuchyni

Foto: Garsya / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Máte pocit, že je to už dlouho, co jste přestali být školou povinní? Pojďte si připomenout některé znalosti, které si pamatujeme roky. Možná mezi ně budou patřit zrovna značky chemických prvků.

Latinské názvy prvků a jejich značky

Každý chemický prvek má svou specifickou značku, která vychází z latinského názvu prvku. Někdy je latinský název shodný s českým názvem, takže se pak i značka prvku snadno odvodí a lépe se nám pamatuje. Jindy je český a latinský název úplně rozdílný a se zapamatováním je to pak horší. 

Podle čeho jsou ale prvky pojmenovány? 

Věděli jste, podle čeho jsou chemické prvky pojmenovány? Existuje více možností, podle kterých byly chemickým prvkům přiřazeny názvy. Chemické prvky jsou pojmenovány podle následujících možností: 

  1. Vlastnost prvku – pokud má prvek nějakou význačnou vlastnost, která je pro něj typická, byl vytvořen název podle toho. Příkladem je chemický prvek brom, typický svým zápachem a odvozený od slova bromos, tedy zápach. 
  2. Zdroj výskytu prvku – další možností pojmenování chemického prvku je podle jeho zdroje výskytu. Příkladem je vápník, odvozený od slova calc, tedy vápno. 
  3. Jména významných vědců – poslední možností vzniku názvů chemických prvků je pojmenování podle slavných vědců. Jedním takovým příkladem je chemický prvek einsteinum, který je pojmenovaný samozřejmě podle známého Alberta Einsteina. 

Zkuste si náš test a zjistěte, kolik značek a názvů chemických prvků si pamatujete. Pokud navíc budete testové otázky číst poctivě, najdete tam i mnoho zajímavých informací, na co se který prvek používá. 

Pokud jste test četli poctivě a možná i trochu mezi řádky, našli jste tam mnoho informací, kde se jednotlivé chemické prvky dají využít a kde s nimi můžete přijít do kontaktu. A i kdybyste neměli správně odpovědi, dozvěděli jste se, který prvek je dobrý pro náš organismus a který prvek se využívá například ve šperkařství. A dokonce se můžete příště pochlubit i tím, že na fluoru v teflonové pánvi si smažíte palačinky. 

Reklama
Reklama