Vědci sledují migraci pračlověka pomocí roztočů, kteří nám kladou vajíčka na obličej

Vědci sledují migraci pračlověka pomocí roztočů, kteří nám kladou vajíčka na obličej

Foto: PRILL / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Po tváři vám leze tvor. Právě teď. Ano, právě vám! A v určitém okamžiku, možná teď, možná za pár dní, najde ve vaší pokožce pěkný útulný pór a naklade tam jedno obrovské vejce. Seznamte se s roztoči.

Charakteristika

Jsou menší než zrnko písku, patří do třídy pavoukovců (Arachnida) a vědecky se jmenují Acari.

Obživa  

Hodují na kožním mazu a odumřelých buňkách na naší kůži. Zejména na mastném nosu, tvářích a čele.

Původ

Vědci předpokládají, že na nás roztoči žijí od úsvitu lidstva před více než 200 000 lety. Současné studie říkají, že prakticky každý dospělý na planetě jich má na sobě tisíce. A pravděpodobně s nimi žijeme celý život. Děti je rychle dostanou od svých rodičů již několik dní po narození.

Sex jako transportér

A jakmile už vás roztoči obydlují, jedinou věcí, která se jim líbí stejně jako olupování kožního mazu a živin z vašich pórů, je sex. Při této aktivitě se roztoči roznesou po celém obličeji. Potom se vám jejich samičky zavrtají hluboko do pórů, kam nakladou vajíčka.

Místa pro další generace

Vejce končí na jednom ze dvou míst v závislosti na druhu roztoče. První druh, nazývaný Demodex folliculorum, klade vajíčka do vlasového folikulu (váčku). Zatímco druhý dává přednost hnízdění v našich mazových žlázách. Za méně než dva týdny se roztoči stihnou vylíhnout, začnou se pářit, nakladou vlastní vajíčka a umírají, a tím po sobě zanechávají hromadu rozkládajících se mrtvol.

Existuje obrana?

Řeknete si, vždyť je můžu z obličeje smýt. Ano, ale nikdy se jich nezbavíte úplně. Protože i když proti nim použijete antibiotika, vrátí se k vám zpět asi za 6 týdnů. Přenesete si je znovu z ručníků, polštářů a z kůže vašich blízkých.

Reklama

Přemnožení a nemoci

Obvykle jsou roztoči neškodní. Problémem se stávají, až když se nekontrolovaně rozmnoží. To se může stát u lidí se sníženou imunitou. Jejich přemnožení je zřejmé také u lidí s bolestivým onemocněním pokožky – tzv. růžovkou (rosaceou).

Za normálních okolností máme asi jednoho nebo dva roztoče na čtvereční centimetr kůže. Ale u lidí s růžovkou byl jejich počet na stejnou plochu až desetinásobný.

Sledování migrace člověka

Věřte nebo ne, v některých případech jsou roztoči užiteční. Ve skutečnosti je vědci studují, aby se dozvěděli více o našich předcích. Většina roztočů často žije v komunitě. Postupem času se vyvinuly v různých geografických oblastech odlišné linie roztočů. Porovnáním jejich DNA mohou vědci sledovat, jak různé skupiny lidí migrovaly po celém světě. Studie například zjistila, že evropští roztoči se geneticky oddělili od východoasijských roztočů asi před 40 000 lety. To je zároveň doba, kdy se rozešli pravěcí obyvatelé Evropy a východní Asie.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama