Bylinky ve formě koření, čaje nebo koupele. Jak se v nich vyznáte zjistíte v našem kvízu

Bylinky ve formě koření, čaje nebo koupele. Jak se v nich vyznáte zjistíte v našem kvízu

Foto: marcin jucha / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bylinky jsou automatickou součástí našeho jídelníčku. V české kuchyni je ustálená hladkolistá petržel, majoránka, na své si přichází také bazalka, oregano, rozmarýn, tymián nebo šalvěj.

Bylinky ze supermarketu

Bylinami ovšem nedochucujeme pouze naše jídlo, ale běžně je užíváme i ve formě čaje, nálevu nebo koupele na nejrůznější zdravotní problémy.  Některé z bylin si s nadšením koupíme v květináči v některém supermarketu, chceme si vypěstovat veliký, bohatý trs a nedaří se. Tyto bylinky jsou určené spíše k jednorázové spotřebě.

Bylinky z trhu

Na tržištích se mohou vyskytnout různé byliny k sadbě, ne všechny jsou vhodné do podmínek, které vaše zahrada nabízí. Je třeba si předem zjistit jejich potřeby. Jen tak se bude vaší mátě, meduňce či šalvěji dařit a obdaří vás bohatou sklizní.

Bylinky můžete pěstovat také doma za oknem
Bylinky můžete pěstovat také doma za oknem | Zdroj: New Africa / Shutterstock

Volně rostoucí byliny

V případě touhy po sestavení vlastního zdravotního čaje je další možností vyrazit na sběr volně rostoucích bylin. Je nutné ovšem poctivě nastudovat nejen bylinky samotné, ale i jejich účinky a interakce a tvorbě vhodné směsi se náležitě věnovat.

Bylinky a jejich užití

Takové italské špagety s hrstí vaší čerstvé bazalky pěstované za oknem, dostanou ihned jiný rozměr a budou chutnat dvojnásob. Pokud vás ovšem začalo bolet v krku, není lepší lék než si vykloktat vylouhovanou šalvějí. Do balkánské kuchyně se bude hodit rozmarýn a tymián. Znáte oregano? Napadnou vás špagety, Itálie… V českém názvu je to dobromysl. Pokud se dobromyslu na zahrádce daří, můžete se díky ní spolehnout na dobrou mysl po pravidelném pití čaje.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama