Poslední jídlo na Titaniku. Některé recepty byly zachráněny

Poslední jídlo na Titaniku. Některé recepty byly zachráněny

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
více než 5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na Titaniku jedli i cestující třetí třídy lépe než doma. Menu v první třídě obsahovalo neuvěřitelných 11 chodů. Podívejte se, jaká byla poslední večeře na nejslavnějším parníku.

V dubnu uplynulo 111 let od chvíle, kdy nešťastná loď RMS Titanic narazila při své první plavbě do ledovce a klesla na dno Atlantiku, kde její trup leží dodnes. Dne 14. dubna 1912 zahynulo více než 1 500 lidí, což z něj činí jednu z nejtragičtějších námořních katastrof všech dob. Takto vypadal život –⁠ a jídlo –⁠ na palubě nejslavnějšího parníku v historii.

Zásoby na Titaniku

Titanic byl nejluxusnější lodí na světě a jídlo na jeho palubě tvořilo velkou část jeho atraktivity. Stravování bylo zahrnuto v ceně jízdenky téměř pro všechny cestující, s výjimkou stravování v restauraci à la carte. Na týdenní plavbu se vešlo dost jídla pro 2 200 osob. Obrovské zásoby zahrnovaly 35 000 kg masa, 5 000 kg čerstvých ryb, 40 tun brambor, 40 000 vajec, 7 000 hlávek salátu, 5 000 kg cukru, 250 sudů mouky, 36 000 jablek, 6 000 litrů mléka a 15 000 lahví piva. 

Stravování ve třetí třídě

Jídlo a jídelny byly v porovnání s první a druhou třídou prosté, ale i tak bylo překvapivě kvalitní. Společnost White Star Line (která Titanic vlastnila) nabízela denně čerstvě upečený chléb a ovoce a jídla byla lepší než ta, která si většina cestujících mohla dovolit doma.

Snídaně

K dispozici byly ovesné vločky s mlékem, uzení sledi, brambory v listovém těstě, šunka a vejce, čerstvý chléb s máslem, marmeláda, švédský chléb, čaj a káva.

Oběd

Dne 14. dubna se obědové menu na palubě skládalo z rýžové polévky, čerstvého chleba, sušenek (často se jedly pro zmírnění mořské nemoci), hovězí pečeně s hnědou omáčkou, kukuřice, vařených brambor, švestkového pudinku, sladké omáčky a ovoce.

Večeře

Ve třetí třídě se nevečeřelo, protože to bylo považováno za výdobytek střední a vyšší třídy. Místo toho se podávala pozdní svačina. Ta se skládala ze studeného masa, sýra, nakládaných okurek, čerstvého chleba s máslem a čaje. Dále se podávaly dušené fíky a rýže. Později byla k dispozici kaše, sušenky a sýr.

Reklama
Poslední jídlo, zdroj: Geoffrey B. Johnson_Media / Shutterstock

Stravování ve druhé třídě

Jídelna druhé třídy sice nebyla tak velkolepá jako jídelna první třídy, ale i tak to byl velmi atraktivní prostor se stěnami obloženými dubovým dřevem, podlahou z barevného linolea, dlouhými stoly a mahagonovými otočnými židlemi. 

Snídaně

Přestože cestující druhé třídy měli menší výběr než cestující první třídy, strava byla stále na vysoké úrovni a představovala pokrok oproti jídlu ve třetí třídě. Působivé snídaňové menu z 11. dubna ukazuje velký výběr z uzených sleďů, volských ledvinek a slaniny, klobás, grilované šunky a smažených vajec. Dále byl k dispozici oves, homina (druh krupice), tři druhy brambor, vídeňské a grahamové rohlíky, sodové koláčky a pohankový koláč. Na sladko byly různé kompoty, ale jedinou zeleninou byla řeřicha.

Oběd

12. dubna se hosté druhé třídy mohli pohostit hrachovou polévkou, špagetami au gratin, hovězím masem, zeleninovými knedlíky, skopovou pečení, hovězí pečení, bramborami v těstíčku, klobásami, volským jazykem, nakládanými okurkami a salátem. Jako dezert byl tapiokový pudink, jablečný koláč, čerstvé ovoce, sýr a sušenky a káva. 

Večeře

Poslední jídlo mnoha cestujících druhé třídy se skládalo z předkrmu v podobě consommé s tapiokou a následně z výběru hlavních jídel, mezi něž patřila pečená treska s pikantní omáčkou, kuře na kari s rýží, jehněčí s mátovou omáčkou nebo pečený krocan s brusinkovou omáčkou. Jako příloha se podával hrášek, tuřínové pyré, vařené a pečené brambory a rýže. Dezertem byl švestkový pudink, vinné želé, kakaový sendvič, americká zmrzlina, různé ořechy, ovoce, sýr a sušenky a káva.

Stravování v první třídě

Obrovský jídelní salón inspirovaný jakobínskou architekturou byl umístěn uprostřed lodi, aby strávníkům umožnil co nejsnazší přístup. Byl obložen bíle natřeným dřevěným obložením, krásná okna z olovnatého skla zakrývala průzory a stoly byly prostřeny pro dva až osm hostů. Za příplatek si cestující první třídy mohli objednat večeři v intimní à la carte restauraci restauratéra Luigiho Gattiho přezdívané Ritz. Elegantní prostor byl celý pokrytý koberci a stěny byly obloženy francouzským ořechem. Malé stolky byly osvětleny křišťálovými lampami a hosté mohli jíst kdykoli mezi 8. a 23. hodinou.

Snídaně

Hlavní rozdíl mezi snídaní v první a druhé třídě spočíval v tom, že v nejvyšší třídě si mohli strávníci objednat jídlo, jako jsou omelety, kotlety a steaky. Na výběr byly také čtyři druhy vařených vajec, tři druhy brambor a více možností ryb včetně uzeného lososa.

Oběd

12. dubna si hosté v jídelním salonu mohli vybrat jeden ze čtyř předkrmů, včetně filé z grilovaného roštěnce a vejce à l'argenteuil, a poté si vybrat z nabídky grilu a bohatého bufetu, který zahrnoval telecí a šunkový koláč, krevety v láku, kuřecí galantinu, norské ančovičky, červenou řepu a rajčata. Dezertem byl bohatý výběr anglických a francouzských sýrů, který zahrnoval Camembert, Roquefort, Cheddar a Stilton, zapíjený tankovým mnichovským ležákem (za příplatek).

Večeře

Poslední jídlo pro strávníky první třídy bylo velkolepé a zahrnovalo předkrm v podobě kanapek a ústřic, druhý chod v podobě consommé Olga (čirá telecí polévka s mušlemi), třetí chod v podobě pošírovaného lososa s omáčkou mousseline a čtvrtý chod v podání svíčkové Lili nebo kuřete Lyonnaise s marrow farci (plněnou zeleninou).

Co se týče hlavních chodů, k dispozici bylo jehněčí, kachní a hovězí maso s máslovými pečenými brambory, vařenými brambory, mátovým hráškem, mrkví a rýží. Po rumem pročištěném římském punči (šestý chod) se hosté přesunuli k pečenému holouběti s povadlou řeřichou, chřestovému salátu se šafránovým vinaigrette ze Champagne a paštice z foie gras s celerem. Na závěr byl podáván waldorfský pudink, broskve v chartreuzovém želé, čokoládové a vanilkové éclairs, francouzská zmrzlina, různé druhy čerstvého ovoce a sýrů. 

Reklama
Reklama