Původ nejzáhadnějšího národa světa: Nejsou tak staří, jak jejich politici uváděli

Původ nejzáhadnějšího národa světa: Nejsou tak staří, jak jejich politici uváděli

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bývalý baskický premiér Juan José Ibarretxe, který vedl severní španělský region v letech 1999 až 2009, s oblibou říkal, že Baskové jsou „staří 7000 let“. Ibarretxe z Baskické nacionalistické strany (PNV) použil toto tvrzení na obranu vytvoření nezávislého státu, jehož počátky údajně sahaly až „do mezolitu“. Ale není tomu tak, potvrdil mezinárodní tým vědců.

Až dosud se vědci trápili otázkou, odkud tajemný národ, jehož jazyk se zcela vymyká z indoevropské rodiny, pochází. Sami sebe nazývají Euskaldunak, přestože celý svět zná tuto španělskou menšinu jako Baskové. Vědcům se hádanku podařilo rozluštit pomocí analýzy DNA prvních zemědělců z doby kamenné, kterou švédští odborníci odebrali z osmi ostatků pravěkých lidí z jeskyně El Portalón v severošpanělském Atapuerce. Kosti patřily lidem, kteří v této oblasti žili před 3 500 až 5 500 lety.

Styky před izolací přinesly originální genom

Výzkum naznačil, že baskičtí lidé pocházejí ze skupiny prvních zemědělců, kteří se začali mísit s pravěkými lovci ještě dřív, než byli po tisíce let izolováni a věnovali se farmaření. To by mohlo vysvětlovat některé kulturní a biologické rozdíly mezi Baskami a jejich francouzskými a španělskými sousedy. Zvláštní genetické rozdíly a jazyk Basků žijících na severu Španělska a jihu Francie antropology fascinovaly už léta, uvedl DailyMail.

Unikátní život i jazyk

Předchozí hypotézy spojovaly původ Basků s ještě dřívějšími skupinami lovců a sběračů, ale prostřednictvím analýzy genomu osmi dávných zemědělců se podařilo zjistit, že právě oni jsou nejbližšími předky současných Basků, s nimiž se v průběhu 2 000 let křížili. Baskové přišli do oblasti před více než 10 tisíci lety a díky tomu, že žili v hornaté oblasti, kde byli tisíciletí izolováni, zachovali si unikátní zvyky a jazyk zvaný Euskera, který není podobný žádnému jinému ve světě.

Baskický region a kultura

Baskové jsou původní etnická skupina, která žije v oblasti známé jako Baskicko na západním konci Pyrenejí a na pobřeží Biskajského zálivu mezi Španělskem a jihozápadní Francií. 

Reklama

Tato oblast má jedinečný jazyk zvaný euskara neboli baskičtina, kterým mluví 25 až 30 % obyvatel regionu. Nepodobá se žádnému jinému evropskému jazyku, který patří do široké indoevropské jazykové rodiny, což naznačuje, že obyvatelé strávili léta v izolaci s malým vlivem jiných kultur.

Oblast má své vlastní hudební nástroje, například txistu - místní píšťalu - a xirulu, což je třídírková flétna. Existuje také alboka - dvouklarinet a dřevěný xylofon určený pro hru dvou lidí najednou. 

Má také své vlastní sportovní tradice, včetně piloty, tradiční házené. Několik sportů bylo vymyšleno z každodenních prací, například sega jokoa - sekání trávy kosou a harri-jasotzea, zvedání kamenů z lomů.

Reklama
Reklama