Al Capone měl rád luxus a věci pro něj na míru. Dovolit si mohl opravdu hodně

Al Capone měl rád luxus a věci pro něj na míru. Dovolit si mohl opravdu hodně

Foto: Riley / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jeden z největších mafiánských bossů Al Capone nemiloval pouze násilí. Spoustu peněz obětoval na luxusní oblečení, drahé doplňky či rozlehlé nemovitosti.

Kariéru rozjel díky Torrimu

Majetek Al Caponeho sice nebyl nikdy vyčíslen, z jeho výše by se nám ale pravděpodobně zatočila hlava. Když Al Capone na začátku své kariéry kvůli bezpečí opustil New York a přesunul se do Chicaga, začal pracovat pro Torria. Ten byl součástí zločinecké sítě. Al Capone se postupem času stal jedním z klíčových pomocníků svého šéfa. Když byl v lednu 1925 Torrio před svým domem v Illinois postřelen, rozhodl se stáhnout do ústraní. Tehdy přišla chvíle pro Al Caponeho. Ten využil příležitosti a stal se jedním z předních amerických mafiánů.

Jako mafiánský boss vydělával miliony dolarů

Jeho zločinecký syndikát měl v té době vydělávat ročně kolem šedesáti až sta milionů dolarů. To by v přepočtu na dnešní měnu znamenalo, že ročně vydělal minimálně 891 milionů amerických dolarů. Al Capone se obával obchodu s drogami. Ruce si ale nebál špinit pašováním, prostitucí, vydíráním a dalšími nezákonnými aktivitami.

Mafiánský boss vydělával opravdu hodně. Sám ale tvrdil, že rozhodně ne prací, která by byla pro obyvatelstvo nebezpečná. Naopak s oblibou říkal, že dělá službu lidu. A to proto, že velká většina obyvatel Cook County propadla hazardním hrám i alkoholu.

Odsouzený nebyl za vraždy, ale daňové úniky

K čemu mu však bylo všechno nabyté jmění, když byl v roce 1931 odsouzen k jedenácti letům vězení. K této situaci došlo poté, co byl shledán vinným z daňových úniků. Sám tento fakt přijal s klidnou hlavou. Tvrdil totiž, že nemůže vybírat legální daně z nelegálních peněz. Po několikaleté detailní práci amerických policistů byl Al Capone obviněn hned ve dvaceti dvou případech daňových úniků.

Peněz měl dostatek, i když mu oficiálně nepatřily

To, že Al Capone chudobou rozhodně netrpěl, potvrzuje i fakt, že se v roce 1928 s celou rodinou přestěhoval na opravdu luxusní adresu. Koupil dům na Palm Island. Na tomto místě žil až do své smrti v roce 1947. Nemovitost jeho rodina přestala vlastnit v roce 1952 poté, co ji jeho žena prodala. Majitele změnila i ve 21. století. Veškerý majetek, který Al Capone vlastnil, byl napsán na cizí jména. On sám byl vlastně chudák bez jediného amerického dolaru. Ani to mu ale nebránilo užívat si nebývalý luxus.

Miloval přepych a zakládal si na svém vzhledu

Obrovská postava a navenek milá tvář z něj dělaly elegantního gentlemana. Na svém vzhledu si dával záležet stejně jako na elegantním oblečení. Svou image bral jako značku, která reprezentuje jeho činy. Protože chtěl ukázat, že na to má, nakupoval ty nejdražší a nejelegantnější doplňky i oblečení. Jeho velkou vášní byly diamanty. Nebál se nosit diamantové přezky na opasku či diamantové prsteny.

Utrácel i za drahé doutníky a pro něj typické obleky v tmavých barvách, které většinou doplňoval i luxusními klobouky. Velmi často si nechával dovážet luxusní hedvábné látky. Jejich cena měla dosahovat hodnoty dnešních 6,5 tisíce amerických dolarů. Mezi jeho oblíbené barvy patřila béžová, hnědá, fialová či limetková.

Reklama
Reklama