Miyamato Musashi. Neznáte? Nejlepší šermíř a samuraj všech dob

Miyamato Musashi. Neznáte? Nejlepší šermíř a samuraj všech dob

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Japonští ochránci svých pánů. Všichni jistě máme povědomí o tom, kdo to byli samurajové, ať už z historie, či z filmů Akiry Kurosawy. Znáte však Miyamato Musashiho, nejlepšího šermíře světa?

Miyamato Musashi

Přesto, že Musashi nikdy nebyl oficiálně samurajem, v duelovém souboji se mu nikdo nemohl rovnat. Neporažený ustál přes 60 duelů, vedl šermířskou školu (japonskou školu techniky, nejedná se o klasickou školu) a v pozdějších letech svého života maloval a sepsal Knihu pěti prstenů, která je dodnes uznávaná jako skvělý zdroj šermířských taktik a filozofie. Od roku 1998 vycházela také manga (japonský druh grafické novely či série) s názvem Vagabond, která fikcionizuje život Miyamato Musashiho a kterou napsal i nakreslil Takehiko Inoue.

Historie šermíře

Do dnes není zcela jisté místo Musashiho narození, nicméně v Knize pěti prstenů uvedl, že pochází z vesnice Miyamato, provincie Harima. Vlastním jménem Miyamato Masana byl známý hlavně kvůli svým šermířským schopnostem, a v pozdější etapě svého života se dal na výtvarné umění, kde vystupoval pod pseudonymem Niten. 

Arashi, Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Jeho otec byl úspěšný samuraj sloužící pánovi hradu Takeyama

Malý Miyamato vyhrál svůj první souboj již ve třinácti letech svého života, kdy přijal výzvu od cestujícího samuraje, kterého v souboji porazil bokenem (boken – japonský dřevěný tréninkový meč) a následně jej umlátil k smrti. Specifická zajímavost na Miyamato Musashim je, že velké množství duelů vyhrál právě s dřevěným mečem namísto klasické katany. Hodně cestoval napříč Japonskem a do duelů se pouštěl s významnými učiteli a mistry bojových umění a šermu. Tímto způsobem porazil již v mladém věku mnoho členů Yoshiokovy školy. 

Miyamato Musashi se během válek zúčastnil také nespočtu bitev, bohužel se však přesné informace o jeho zastoupení v těchto bitvách nedochovaly. 

Sasaki Kojiro

V roce 1612 vybojoval Musashi svůj nejznámější duel, a to proti Sasaki Kojirovi. Souboj proběhl na úzkém ostrově Funajima, který se nachází mezi hlavním ostrovem Japonska a ostrovem Kyushu. Masashi na ostrov úmyslně dorazil s tříhodinovým zpožděním, čímž rozzuřil svého protivníka. V průběhu zuřivého, ale krátkého souboje jej pak smrtelně udeřil bokenem, který cestou na ostrov vyřezal z vesla. Sasaki Kojiro je také vyobrazen v manze Vagabond, a to jako jeden z protagonistů. V této fiktivní sérii je také známý jako Šílený tygr z Echizenu.

Výtvarné umění a Kniha pěti prstenů

Roku 1633 se Musashi konečně usadil v hradu Kumamoto, kde sídlil společně s hradním daimyem (daimyo – magnát, lord či správce hradu). Tohoto času zdokonalil svou velice známou techniku dvou mečů – Niten Ichi-ryu(„Dvě nebe jako jedno“). Tato technika je dnes také označována jako kensai. Díky využití dvou mečů místo jednoho dává svému držiteli velikou výhodu oproti soupeři a zvyšuje šanci na výhru. Technika boje s již dříve zmíněným dřevěným mečem/bokenem se nazývá Bo.

Reklama

Poté se už mnoha duelů nezúčastnil a našel zálibu v malování. Na malbu používal styl suiboku-ga, který se také označoval jako sumi-e. Jedná se monochromatické malovaní, při kterém se používá jedna barva na pozadí a odlišná barva na samotnou malbu. Většinou šlo o kombinaci černé a žluté či bílé. 

V roce 1643 odešel do důchodu, aby psal již zmíňenou Knihu pěti prstenů. Samotná Kniha pěti prstenů se zajímá o tematiku bojových umění, jak z militaristického, tak z individuálního pohledu (pohled vojenský a pohled bojovníka jako jednotlivce). 

Již od svého prvního anglického překladu v roce 1974 je tato kniha studována experty za účelem lépe porozumět japonským technikám, filozofii a strategiím. Svou knihu dopsal roku 1645 a poté zemřel ve věku 62 let.

Reklama
Reklama