Za Husáka byl cukr skoro zadarmo. Dnes sladit znamená sáhnout hluboko do kapsy
Za socialismu byl cukr levný a dostupný. V současnosti je jeho nominální cena sice vyšší, ovšem vzhledem k vyšším příjmům si ho můžeme dovolit koupit daleko více. Mnozí spotřebitelé se však obracejí k různým alternativám.
Cena cukru za minulého režimu
V komunistickém Československu byla cena základních potravin regulována státem. Cena za jeden kilogram cukru se pohybovala okolo 8 Kčs. Tato byla díky centrálnímu plánování a dotacím státu stabilní dlouhodobě.
Průměrná měsíční mzda tehdejšího občana činila přibližně 3 000 Kčs. Vzhledem k nízké ceně cukru se většina domácností zásobovala cukrem ve velkém. V některých případech mohly sice nastat výkyvy v dostupnosti, obecně byl však cukr velmi levný a dostupný.
Cenová stabilita byla výsledkem tlaku ze strany státu na trh. Skutečné náklady na výrobu cukru mnohdy dotoval stát, aby vytvořil dojem „levného života“. Potraviny tak sice byly levné, ale rostlo i zadlužení a neefektivní ekonomika, což se po pádu režimu samozřejmě projevilo.
Současná cena cukru
V některých akcích dnes můžete cukr sehnat i za 11 korun za kilogram. Napřklad Kaufland aktuálně nabízí Korunní cukr krystal nebo krupice za 9,80 korun za kilo. V akčních letácích řetězců jako Globus, Billa, Penny či Tesco najdete culr již od 9,90 Kč za kilogram. Průměr tržních cen cukru v květnu letošního roku se pohyboval kolem 8,22–8,94 Kč/kg.
Dříve udával jednotnou cenu cukru stát, dnes diktuje volný trh, sezónní výkyvy, evropské kvóty, cena cukrové řepy, globální poptávka nebo i počasí v producentských zemích. Do hry vstupuje také inflace a náklady na energie a logistiku.
Současný průměrně vydělávající občan si dnes paradoxně může dovolit daleko více cukru. S průměrnou mzdou byste mohli cukrem zásobovat jednu menší cukrárnu. Dnes se však cukru spíše vyhýbáme, počítáme každou kalorii, řešíme glykemické indexy a hledáme zdravější náhražky.
Náhrady cukru
S cukrem je spojována celá řada zdravotních problémů, které v současnosti lidstvo zatěžují - obezita, cukrovka, kardiovaskulární choroby, hypertenze či zubní kazy. Proto se lidé obrací k alternativám a využívají jiná sladidla.
Z přírodních sladidel jsou to například stévie, které neobsahují žádné kalorie. Proto je toto sladidlo vhodné pro nízkokalorické diety, ale třeba i pro diabetiky. Cena se pohybuje mezi 400 až 600 korun za kilogram.
Z umělých sladidel se často používá aspartam (obvykle ve slazených nápojích jako Coca Cola apod.). Dalšími umělými sladidly jsou třeba sacharin či acesulfam draselný. Ovšem i umělá sladidla mohou být zdravotně závadná, v některých případech jsou i více riziková, než obyčejný cukr.