Santa Barbara láme rekordy: Z luxusního bydliště se stal nejdynamičtější trh s nemovitostmi v USA

Santa Barbara láme rekordy: Z luxusního bydliště se stal nejdynamičtější trh s nemovitostmi v USA

Foto: Santa Barbara, Kalifornie, USA. Zdroj: billperry / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bohaté kalifornské město proslulé známými rodáky i residenty se dostalo na první místo seznamu, který je obvykle vyhrazen pro cenově mnohem dostupnější lokality. Santa Barbara byla nedávno v nové zprávě označena za nejvíce se rozvíjející trh s bydlením v USA.

Oblíbená kalifornská destinace pro turisty i pro milovníky bydlení na slunném pobřeží Tichého oceánu leží na jihozápadě americké Kalifornie. Místní ekonomika je založená na turismu, soukromých  službách, zdravotnictví, školství, zemědělství, a manufakturní výrobě. Sídlí zde také populární University of California, Santa Barbara. Město vzdálené asi 145 km severozápadně od Los Angeles má své mezinárodní letiště, vlakové nádraží společnosti Amtrak a protíná jej také ikonická pobřežní dálnice Pacific Coast Highway.

Poslední lednový den publikoval americký server Realtor.com společně s deníkem Wall Street Journal zprávu s titulkem Index rozvíjejících se trhů s bydlením, kde jmenoval zmíněnou Santa Barbaru nejmasivněji se rozvíjejícím se trhem s bydlením v USA za rok 2023. Bohatá kalifornská enkláva tak porazila dlouhý seznam většinou cenově dostupných měst střední velikosti po celých Spojených státech.

Poté, co na začátku pandemie koronaviru v této drahé lokalitě, známé slavnými rodáky a residenty, ceny prudce klesly, se poptávka v posledních několika letech vrátila zpět. Podle analýzy serveru Realtor.com a deníku Wall Street Journal jsou „nyní ceny o 34,1 % vyšší než medián v oblasti v roce 2019. Díky tomuto trendu, který se projevuje i na cenově dostupnějších trzích po celé zemi, se oblast metropole vůbec poprvé dostala do čela žebříčku rozvíjejících se trhů. (Na podzim roku 2023 se na tomto seznamu umístila na 14. místě),“ uvedl sanfranciský web SFGate.com.

Dramatické oživení cen

Mediánová cena domů (medián je hodnota, která se nachází přesně uprostřed ve skupině seřazených hodnot – pozn.) v regionu činí podle SFGate neuvěřitelných 1,8 milionu dolarů (cca 41,5 milionu korun), což představuje meziroční nárůst o 48,1 %. Toto dramatické oživení cen je podpořeno skutečností, že inventář volných nemovitostí je stále výrazně nižší - téměř o 55 % než průměr v „předpandemických“ letech 2017 až 2019.

Reklama

Skok v žebříčku o půldruhého milionu 

Seznamu obvykle dominují malá, rychle se rozvíjející města, ale dynamika trhu posunula bohaté kalifornské město na vrchol díky rostoucím cenám. Druhé místo na seznamu obsadilo město Jefferson City ve státě Missouri s mediánovou cenou mnohem nižší - 302 000 USD (necelých 7 milionu korun), což je zhruba o 1,5 milionu dolarů méně oproti prvnímu místu! Třetí příčku obsadil Canton-Massillon v Ohiu s mediánovou cenou domu 230 000 USD (5,3 milionu korun).

Skokan roku

Los Angeles, druhé největší město USA, bylo na seznamu označeno za „trh s největším zlepšením", česky bychom řekli „skokan roku“, který si polepšil o 65 míst, ale stále se umístil na 120. místě z 300 analyzovaných trhů.

Když nedostatek nemovitostí vyvolá senzaci

„Nedostatečná nabídka volných nemovitostí přispěly k větší poptávce po dostupných domech v Santa Maria-Santa Barbara, což zvýšilo jejich ceny a udrželo celkové tempo trhu," napsala Hannah Jonesová, ekonomická analytička společnosti Realtor.com v e-mailu pro SFGate.

„Nabídka volných domů v oblasti Santa Maria-Santa Barbara byla ve 4. čtvrtletí o více než 50 % nižší než před pandemií, zatímco v oblasti Los Angeles a San Franciska se dařilo relativně lépe. Trvalá poptávka setkávající se s relativně malým počtem dostupných domů vedla k přehřátému místnímu trhu."

Jediné na západě

Santa Barbara byla jediným městem na západním pobřeží USA, které se dostalo do první dvacítky sledovaných hodnot. Žebříček se sestavuje na základě analýzy několika ukazatelů realitního trhu, jako je mediánová cena nabídky, počet dní na trhu a průměrné zobrazení stránky na nemovitost.

Reklama
Reklama