Ženy a samice kosatek a plejtváků mají něco společného, tvrdí evoluční biolog

Ženy a samice kosatek a plejtváků mají něco společného, tvrdí evoluční biolog

Foto: Ania Nowinski / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ženy a samice kosatky a plejtváka jsou na první pohled rozdílní živočichové. Spojuje je maximálně to, že se jedná o savce, kteří dokážou přivést na svět své potomky. Ve skutečnosti toho ale mají mít společného ještě trochu víc.

U žen i některých zvířat dochází k menopauze

Tím, co má ženu s těmito živočichy spojovat, je takzvané klimakterium neboli menopauza. To, co u žen ve vyšším věku bereme jako samozřejmost, je u zvířat naprosto vzácné. A o co přesně jde? Menopauza je obdobím v životě člověka či zvířete, při kterém dochází ke změně pohlavní rovnováhy. To znamená, že jsou utlumeny funkce pohlavních orgánů. U žen je typickým projevem postupné oslabování menstruace, která v určitém věku zcela ustane a dojde tedy k takzvané menopauze. Díky ní ženy dokážou žít poměrně dlouhý život. A to i poté, co nejsou schopny na svět přivést žádné další potomky. I díky tomu se tak ženy oproti samicím zvířat dožívají zpravidla vyššího věku.

Při menopauze se u žen projevují různé příznaky. Jejich trvání i projevy jsou velmi individuální. Může se jednat například o návaly horka, bolesti hlavy či nechuť k sexu. Postupné zpomalování funkce pohlavních orgánů ale může být také bez jakýchkoliv odchylek od běžného stavu ženského těla. Dlouho se nevědělo, jak jsou na tom s menopauzou zvířata. Nyní ale vědci přišli s objevem, který mění spoustu dřívějších pohledů. A sice, že žena je, co se týče menopauzy, spojována také se samicemi kosatek a plejtváků. Jak je to možné?

U zvířat je menopauza vzácná

Ve světě savců se o menopauze mluví velmi zřídka. Zvířata se s ní s prakticky nesetkávají. Po celou dobu svého života jsou schopny neustálého rozmnožování a produkce nových potomků. Je zřejmé, že do této skupiny nepatří ženy. Mezi ty, kteří dokážou dlouhá léta žít, aniž by již měli možnost přivést na svět své potomky, ale patří také kosatky a plejtváci.

Kosatky nejsou schopny reprodukce od svých 30 let

S tímto poznatkem přišel biolog Michael Cant, který působí na jedné z britských universit. Ženy zpravidla k menopauze dospějí ve věku mezi 45 až 55 lety. Kosatky přestávají reprodukovat o několik let dříve. A sice v rozmezí mezi třiceti až čtyřiceti lety.

Díky menopauze snadněji přežívají další generace

Menopauza má ale také svá pozitiva. Tvrdí se, že u žen k ní dochází především proto, aby mohly dále podporovat své geny, tedy starat se o vnoučata a další pokračovatele rodu. Celý rod tak má daleko větší šanci na přežití. Stejné je to i s kosatkami. Na základě několikaletého výzkumu jasně vyplynulo, že žijící samice napomáhají svému rodu přežít. Pokud matka kosatka zemře, především samčí potomci mají problém přežít, popřípadě umírají zbytečně brzy.

Reklama
Reklama