Retro písničky stále žijí: Plno nesmrtelných hitů, které posloucháme dodnes

Retro písničky stále žijí: Plno nesmrtelných hitů, které posloucháme dodnes

Foto: tomert / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Po sametové revoluci nastala u nás svoboda a všichni se uvolnili. Textaři a zpěváci se opět mohli pustit do tvoření skladeb, které nám dělají radost a dokáží naši společnost pořádně rozhýbat, a to nejen tancem, ale i rozbouřenými emocemi v dnešní době.

A pokud jste ještě nenašli kouzlo těchto písniček, tak hurá. Proplujme do víru úžasných melodií. Na začátku 90. let byla romantika na prvním místě. Ze zahraničních to byly Roxette zazpívala It Must Have Been Love a Sinéad O’Connor zaujala hitem Nothing ComparesNěco k muzikálu – Lucie Bílá překvapila hudební peckami Láska je láska a Jsi můj pán

Ilona Csáková se svým sytým hlasem zapsala do hudebních dějin písněmi Proč mě nikdo nemá rád (I Say A Little Prayer), Tornero. A také spoustou dalších, uveďme třeba alba jako Amsterdam, Blízká i vzdálená, Modrý sen a PinkBryan Adams se zapsal do tohoto roku písničkou Everything I Do I Do It for You.

Můžeme zmínit také jeho alba např. Unplugged, Waking Up the Neighbours, 18 til I Die, On a Day Like Today, Best Ballads a The Best of Me. Nebo I Wanna Sex You Up od Color Me Badd a taneční Gonna Make You Sweat. Ty všechny kralovaly diskotékám a mládež si je pouštěla nejen do sluchátek, ale dokonce se na ně cvičil tehdy populární aerobik. 

Do Hot 100 se toho roku probojovala také Losing My Religion od R.E.M. Když nahlédneme do jejich skladeb najdeme tam ještě mnoho dalších – Out of Time, Automatic for the People, Monster, Up, New Adventures in Hi-FiLidé zpomalili a rádi tancovali na sladké, pomalé ploužáky jako je I Will Always Love You od Whitney Houston. Vždyť kdo tehdy nenavštívil trhák Osobní strážce, který je proslavil.

Jeden z retro hitů je Will Always Love You od Whitney Houston
Jeden z retro hitů je I Will Always Love You od Whitney Houston | Zdroj: Wirestock / Depositphotos

Skupina Argema nalákala publikum písničkou Tohle je ráj. Ta i spousta dalších, můžeme některé vyjmenovat Jarošovský pivovar, Modrý pondělí, Láska pro jednu noc, Prohrát není žádná hanba, Stýská se mi a Když jsem šel z Hradišťa se hrála nejen v rádiu, ale i na zábavách a na kytaru si je vybrnkávali i trempíci u táborovývh ohňů

Reklama

Kdo má rád country styl, ten si určitě rád zatancuje a zazpívá Colorádo s nestárnoucí skupinou Kabát. Kabát působí a naší scéně spoustu let a k jeho skalním fanouškům se přidávají další, které strhne svým elánem.

Poďme si na chvíli zatrsat na legendární Macarenu jejím intepretem je Los del Río. Pro romantiky tu mám vášnivě hravou písničku Quit Playing Games od neodolatelných kluků ze skupiny Backstreet Boys. Zpěvák Petr Muk okouzlil snad každého svými písničkami Bon Soir Mademoiselle Paris, Ráchel, Stín katedrál, Přicházíš s láskou a Prázdná ulice.

Skupina Lucie nabudila spoustu z nás písničkami Chci zas v tobě spát, Sen, Amerika a z jejich alb můžeme vypíchnout třeba Černý kočky mokrý žaby, Lucie, Pohyby a In the SkyDoufám, že jsme vám trochu připomněli 90. léta a naladili vás na vlnu energické a láskyplné hudby. Až přijdete domů z práce, ze školy nažhavte si rádio, Youtube nebo nebo jiný přehrávač a nechte se unášet příjemnými melodiemi.

Reklama
Reklama