Mr. Electrico, kouzelník, který inspiroval Raye Bradburyho, slavného romanopisce

Mr. Electrico, kouzelník, který inspiroval Raye Bradburyho, slavného romanopisce

Foto: MDCarchives / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Odborníkům se ani po mnoha letech pátrání stále nepodařilo zcela objasnit skutečnou identitu kouzelníka, jenž vystupoval pod jménem Mr. Electrico, který se proslavil svou schopností přežít výboje vycházející z elektrického křesla.

Celoživotní vliv nečekané smrti

Poslední zmínky o záhadném kouzelníkovi pocházejí z roku 1932, kdy za dosud neobjasněných okolností opustil pevninu Severní Ameriky. Jediným skutečným důkazem o jeho existenci jsou vzpomínky známého amerického romanopisce, Raye Bradburyho, vetkané do jeho děl a osobních poznámek. V jednom z úryvků se dozvídáme, že když bylo malému Bradburymu dvanáct let, stal se svědkem brutální vraždy svého strýce z matčiny strany, Lestera Moberga. Od té chvíle se Ray až do své smrti, v roce 2012, potýkal s otázkou vlastní smrtelnosti.

Nebezpečné pasování na rytíře

Pár dnů po strýcově smrti ho na veselejší myšlenky přivedl právě tajemný kouzelník Electrico, vystupující po celém Chicagu. Podle jedné z Bradburyho esejí seděl Mr. Electrico s mečem v ruce na elektrickém křesle. Po zásahu elektrickým proudem o napětí mezi 50 000 až 10 miliardami voltů mu vstávaly vlasy hrůzou a mezi zuby přeskakovaly jiskry.

Poté vstal a mečem symbolicky pasoval přítomné děti na rytíře. Bradbury vzpomíná, jak k němu kouzelník přišel a poklepal mu plochou stranou čepele na obě ramena. Elektricky nabit nebyl v tu chvíli jen samotný Electrico, ale také jeho meč, tudíž jiskra přeskočila i na Bradburyho, který leknutím nadskočil. V té chvíli mu Mr. Electrico prorokoval dlouhý život. A skutečně. Autor celosvětově známého románu 451 stupňů Fahrenheita se dožil neuvěřitelných 91 let.

Neobyčejný návrat v jiném těle

Den po kouzelnickém vystoupení se konal pohřeb Bradburyho strýce, po kterém chlapec ihned zamířil do cirkusu, aby se znovu potkal s Mr. Electricem. Setkali se a kouzelník Bradburymu prozradil, že než se rozhodl vystupovat s cirkusem, byl váženým ministrem. Mr. Electrico Bradburymu rovněž představil všechny ostatní členy cirkusu, kteří ho později inspirovali při jeho literární tvorbě.

Než se rozloučili, kouzelník Bradburyho vyprovázel se slovy, že jej zná již dlouhá léta, neboť v roce 1918 byli nejlepšími přáteli ve Francii, kde Bradbury padl v bitvě u Ardenského lesa a zemřel Electricovi v náručí. Podle něj se Bradbury znovuzrodil v novém těle a s jiným jménem.

Přelomové setkání

Několik týdnů po setkání s kouzelníkem vytvořil Bradbury své první povídky a sérii krátkých skladeb o planetě Mars. V literární činnosti pokračoval až do své smrti a stal se autorem mnoha povídek, románů i divadelních a rozhlasových her. Je otázkou, zda postava kouzelníka Electrica skutečně existovala, neboť Bradbury je znám svými nepravděpodobnými historkami. Tvrdil, že si pamatuje nejen svůj den narození minutu po minutě, ale také se nevyhýbal drobným přikrášlením při glosování anekdot.

Reklama
Reklama