Kvíz: Zavzpomínejte na české hity 90. let 20. století

Kvíz: Zavzpomínejte na české hity 90. let 20. století

Foto: NatashaFedorova / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V českém hudebním prostředí se v 90. letech 20. století dostal do popředí muzikál a stal se nesmírně populární hudební formou. Nejúspěšnějším byl Drákula, dílo Karla Svobody z roku 1995.

Jako muzikáloví zpěváci se v této dekádě profilovali Lucie Bílá, Bára Básiková, Iveta Bartošová, Ilona Csáková, Daniel Hůlka, Jiří Korn, Leona Machálková, Kamil Střihavka, Janek Ledecký. Prvním českým muzikálem devadesátých let byla Pěna dní, která byla uvedena v roce 1994 v pražském divadle ABC. Roku 1996 byl uveden v divadle Ta Fantastika muzikál Krysař od Daniela Landy, který ho vytvořil na motivy novely Viktora Dyka. K nim snad lze ještě připočíst Johanku z Arcu (autorů Soukup-Osvaldová), jejíž premiéra byla sice uvedena až na počátku roku 2000, ale vznik muzikálu se datuje do 90. let.

A co se dělo v populární hudbě? V porevoluční době 90. let začal zanikat střední proud, setřely se rozdíly mezi hlavním proudem a českým undergroundem, disco hudba byla na ústupu. Dostavila se počínající autorská krize, a to hned ze dvou důvodů – česká populární hudba najednou nestačila konkurovat přívalu hudby západní, a pak řada autorů i interpretů začala po rozpadu republiky podnikat v jiných oborech.

Nová česká hudební scéna vznikala pomalu a těžkopádně pod tlakem zahraniční konkurence. Z nové generace zpěváků uspěli jen ti nejlepší. Avšak ani pro stávající legendy nebyla tehdejší doba snadná, neboť po určitou dobu zájem o českou populární hudbu upadal. A zdálo se, že ani taková stálice, jako byl Karel Gott, nebude mít na růžích ustláno, neboť tehdejší mladá generace ho začala, mírně řečeno, zatracovat. V roce 1992 se však objevila píseň autorů Pavla Habery a Karla Šípa Když muž se ženou snídá a Gott byl v okamžiku zpět na výsluní.

V devadesátkách postupně vznikala i řada dalších kvalitních písniček, které si mnozí z nás prozpěvují dodnes:

Pro doplnění si ještě můžeme připomenou některé skupiny, které naši hudební scénu pozitivně zasáhly, nicméně jejich kariéra trvala jen několik let:

  • Holki – dívčí skupina, která na naší hudební scéně působila od roku 1998 do roku 2003
  • Damiens – dívkami milovaný a úspěšný Láďa Křížek se v roce 1998 spojil se svým bratrem Miroslavem a rovněž vydali několik úspěšných alb; později se skupina rozpadla
  • Lunetic – stejně tak v roce 1998 zahájila kariéru chlapecká skupina, která na své posluchače valila jeden hit za druhým. Kapela se rozpadla v roce 2003.
Reklama
Reklama