Existuje ve vesmíru jiný život? Mise Titan se připravuje

Existuje ve vesmíru jiný život? Mise Titan se připravuje

Foto: oneinchpunch / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Titan je měsíc planety Saturn a zdá se, že na něm panují podmínky, které by případně byly vhodné pro nějakou formu života. Je ale na Titanu skutečně život? To bude mít za cíl zjistit mise s názvem Dragonfly, která se uskuteční snad v roce 2027.

Saturnův měsíc Titan

Titan je největší z dosud objevených měsíců planety Saturn. Je jediný v naší sluneční soustavě, který má rozsáhlou atmosféru, a to dokonce tak hustou, že by v ní člověk mohl i létat. Atmosféra je složena z dusíku, metanu a složitých organických molekul. Místo vody tu prší metan a etan. To však nemění nic na tom, že jsou tu jakási jezera a řeky. Vlastně nechybí ani hory nebo pouště s dunami.

Kapalnou vodu tu chrlí tzv. kryovulkány. Slunce tu však svítí s mnohem menší intenzitou než na Zemi a teplota se pohybuje kolem -180 °C. Můžeme v takové zimě najít život?

Zkoumání Titanu v minulosti

V letech 1980 a 1981 zkoumala Titan sonda Voyager 1, která přišla s údaji o teplotě i tlaku vzduchu. Sonda také objevila stopy nejrůznějších organických molekul, které jsou považovány za jednoduché stavební kameny života.

Titan zkoumala i sonda Cassini, která obíhala kolem Saturnu 13 let a pořídila infračervené fotografie povrchu. Na těch jsou vidět uhlovodíková moře i písečné duny. Hustá metanová atmosféra však bližší zkoumání neumožnila.

V roce 2005 na Titanu přistála evropská sonda Huygens, která objevila jezero o obrovské rozloze. Kvůli velké zimě však sonda po pouhých devadesáti minutách zamrzla.

Mise Dragonfly

Mise Dragonfly se snad uskuteční v roce 2027. NASA (National Aeronautics and Space Administration) má v plánu, že zde malá kvadrokoptéra bude hledat známky života. Chystají se především chemická měření a zkoumání aktivního cyklu metanu. O něco podobného se už v minulosti pokoušela sonda Cassini, ta však neměla k dispozici nejnovější technologie.

Reklama
Mise Titan
Zdroj: Artsiom P | Mise Titan

Letové testy pro misi Dragonfly

Předtím, než se mise Dragonfly uskuteční, je třeba provést mnoho testů. V roce 2021 začaly takové testy na Zemi nad pouští v Kalifornii. Maketa sondy prolétala nad dunami, fotografovala a sbírala data. Létalo se za různých světelných podmínek. Poté mohli vědci z nasbíraných dat vyvíjet a testovat navigační algoritmy pro opravdovou sondu.

Celkem byla vyrobena dvě identická testovací zařízení s podobným hardwarem a softwarem, jako bude mít zařízení, které v roce 2027 poletí na Titan. Tato zařízení procházela stále obtížnějšími testy, létala na různých místech, za různě silného větru a vědci zkoumali jejich chování.

Vědecké ambice

Nějaké formy života se podle vědců mohou nacházet na povrchu Titanu nebo v kapalných metanových jezerech. Titan je totiž velice podobný planetě Zemi, když byla mladá. Na Titanu se nacházejí organické molekuly potřebné pro život, svítí zde slunce a je zde dostatek kapalné vody ze sopek.

Doufejme tedy jen, že mise Dragonfly se uskuteční v termínu. Už jednou byl její start odložen. Nyní je vše naplánováno na červen roku 2027. Samotná kvadrokoptéra je už připravena, stále ale ještě nebyla vybrána nosná raketa. Ta je neméně důležitá, protože ji čeká velice dlouhý let.

Reklama
Reklama