Nejstarší malby světa. Jak jsou staré? Kdo a jak je stvořil?

Nejstarší malby světa. Jak jsou staré? Kdo a jak je stvořil?

Foto: Naj Ativk / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Archeologové se domnívají, že objevili nejstarší známé umělecké dílo na světě: tři divoká prasata namalovaná hluboko ve vápencové jeskyni na indonéském ostrově Sulawesi před nejméně 45 500 lety.

Nejstarší malba na světě

Dávné obrazy, které odhalili v časopise Science Advances, byly nalezeny v jeskyni Leang Tedongnge. Zdá se, že malba vytvořená červeným okrovým pigmentem zobrazuje skupinu prasat bradavičnatých ze Sulawesi, z nichž dvě se zřejmě perou. Tyto dva obrazy jsou značně poškozené, ale třetí, který pravděpodobně sleduje odehrávající se drama, zůstává v téměř bezvadném stavu. Jde o nejstarší dochovaný obraz zvířete na světě, a možná jde také o nejstarší figurální umělecké dílo známé archeologii.

„Byl jsem ohromen,“ řekl hlavní autor článku Adam Brumm z Griffith University v Austrálii časopisu NewScientist. „Je to jedna z nejpůsobivějších a nejzachovalejších figurálních maleb zvířat známých z celé oblasti a okamžitě mě to ohromilo.“

Úspěšný tým

Archeolog Basran Burhan, doktorand Griffith University, objevil jeskyni a její prehistorické malby v prosinci 2017. Jeskyně je přístupná pouze v období sucha, a to dlouhým pochodem přes hory drsnou lesní cestou. 

Dříve nejstarší známé figurální umění pocházelo z nedaleké jeskyně Leang Bulu'Sipong, kterou objevil stejný tým. Toto dílo staré 43 900 let, které bylo oznámeno koncem roku 2019, zobrazuje osm postav se zbraněmi v rukou, které se blíží k divokým prasatům a malým domorodým buvolům. V roce 2014 se archeologové dostali na titulní stránky novin také objevem malby zvířat staré nejméně 35 700 let a ručních šablon z doby před přibližně 40 000 lety.

Záleží na úhlu pohledu

Pokud jde o nejstarší umění na světě, „záleží na tom, jakou definici 'umění' použijete,“ řekl National Geographic archeolog z Griffithovy univerzity Maxime Aubert, jeden ze spoluautorů článku.

Reklama

Někteří archeologové se domnívají, že prvními známými kresbami na světě jsou ve skutečnosti červené značky nalezené v jihoafrické jeskyni v roce 2018, které vznikly před neuvěřitelnými 73 000 lety, případně 64 000 let staré jeskynní malby neandertálců, které byly objeveny ve Španělsku v roce 2018. Žádné z nich však nejsou zdaleka tak propracované jako malby divočáků.

Znovu se otevírá otázka, kde umění vlastně vzniklo

Tyto objevy v Indonésii zpochybňují dlouholeté přesvědčení, že umění vzniklo v Evropě, kde se na lokalitách jako španělská jeskyně El Castillo a francouzská jeskyně Chauvet nacházejí díla stará 35 000 až 40 000 let. 

Nejnovější nález „dodává další váhu názoru, že první tradice moderního lidského skalního umění pravděpodobně nevznikly v Evropě doby ledové, jak se dlouho předpokládalo,“ řekl Brumm.

Kontroverzní metoda datování

K datování nalezených uměleckých děl na Sulawesi použil Brummův tým datování pomocí uranové metody –⁠ poněkud kontroverzní techniky –⁠ na kalcitovou minerální krustu, která pokrývala část nejzachovalejšího ze tří prasátek.

Tento minerální útvar, který vznikl stékáním vody po stěnách jeskyně, obsahuje uran. Teorie spočívá v tom, že na základě množství tohoto uranu, které se rozpadlo, mohou vědci určit minimální datum vzniku malby pod ním. 

Neuvěřitelné umění

Navzdory pokročilému věku uměleckých děl „byli lidé, kteří je vytvořili, zcela moderní, byli stejní jako my, měli všechny kapacity a nástroje, aby mohli namalovat cokoli, co se jim líbilo,“ řekl Aubert agentuře France Presse. Malby poskytují informace o tom, jak vypadal život na starověkém Sulawesi, a naznačují význam prasete bradavičnatého pro společnost lovců a sběračů.

Reklama
Reklama