Nejstarší dveře v Evropě: Od neolitu fantasticky zachovalé

Nejstarší dveře v Evropě: Od neolitu fantasticky zachovalé

Foto: Anelina / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 2010 našli archeologové při vykopávkách na parkovišti to, co je považováno za nejstarší dveře, jaké kdy byly v Evropě nalezeny. Je neuvěřitelné, že zkoumání letokruhů topolového dřeva ukazuje, že byly pravděpodobně vyrobeny v roce 3 063 před naším letopočtem.

Archeologové našli na místě plánovaného parkoviště v Curychu pozoruhodné dřevěné dveře z doby neolitu, mnohem starší než Stonehenge.

Dveře byly zřejmě vyrobeny v roce 3063 před naším letopočtem, řekl hlavní archeolog Niels Bleicher, který určil jejich stáří pomocí letokruhů stromů, ze kterých byly vyrobeny.

Před dvanácti lety objevené dveře jsou nejstarší, které kdy byly v Evropě nalezeny, a jsou pozoruhodné „díky způsobu, jakým prkna držela pohromadě," uvedl Bleicher.

Pevné a elegantní

Jsou 153 cm vysoké, 88 cm široké a patřily k pozůstatkům nejméně pěti neolitických vesnic, které na tomto místě pravděpodobně existovaly. Jsou vyrobeny z topolového dřeva a jsou „pevné a elegantní" s dobře zachovalými panty.

Dveře byly součástí dřevěného domu na kůlech, který měl chránit před studeným větrem vanoucím přes Curyšské jezero. „Je to chytrá konstrukce, která dokonce dobře vypadá," říká archeolog. Podobné domy se často nacházely v blízkosti jezer asi tisíc let poté, co bylo v předalpské oblasti poprvé objeveno zemědělství a chov zvířat.

Pravěké osídlení místa

Podobají se dalším dveřím nalezeným v nedalekém Pfaeffikonu, vyrobené z jednoho masivního kusu dřeva, jež jsou považovány za ještě starší, pravděpodobně pocházející z roku 3 700 před naším letopočtem.

Archeologové našli stopy nejméně pěti neolitických vesnic, o nichž se domnívají, že na tomto místě existovaly mezi 3 700 a 2 500 lety př. n. l., včetně předmětů, jako je křemenná dýka z dnešní Itálie a propracovaný lovecký luk.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama