Nebezpečné bakterie v oblíbeném sýru. Veterináři varují před konzumací
Závadné potraviny, které mohou pro člověka být velmi nebezpečné, se mohou dostat i na pulty velkých obchodních řetězců. Dokládají to plesnivé italské sýry, které veterinární inspektoři našli v několika prodejnách Tesca.
Kontaminované sýry v Tescu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v několika prodejnách Tesca objevila nebezpečné sýry. U několika produktů bylo zjištěno zkažení - obsahují nebezpečné plísně. Podobný případ nastal před několika měsíci, kdy se do Česka dostal francouzský sýr Morbier kontaminovaný nebezpečnou bakterií Escherichia coli.
Detaily závadných produktů
Během kontroly v Tescu inspektoři SZPI objevili sýry s jasně viditelnými známkami plesnivění, ačkoliv výrobky měly stále platnou dobu trvanlivosti. Jednalo se o tvrdé nebo polotvrdé italské sýry, mezi kterými byly balený sýr Gran Castelli, Grana Padano nebo Parmigiano Reggiano.
K plesnivění podle inspektorů došlo kvůli nevhodnému skladování v příliš vysokých teplotách, což urychlilo proces plesnivění. SZPI nařídila okamžité stažení závadných sýrů z prodeje. Zároveň s provozovatelem zahájila správní řízení, které může vyústit k uložení pokuty.
Zdravotní rizika a nebezpečné bakterie
Sýry patří z hlediska mikrobiologické bezpečnosti k nejrizikovějším produktům. Z toho důvodu se kontroly často zaměřují právě na sýry. Zatímco u některých sýrů je plíseň žádoucí, nechtěné plísně (např. šedá, zelená či černá plíseň) vznikající mimo řízený proces jsou známkou zkažení. K tomu dochází vlivem nesprávného skladování nebo nedostatečné hygieny při výrobě.
V plísních se vyskytují látky zvané mykotoxiny, které jsou karcinogenní a mohou poškodit játra a imunitní systém. Nejvíce rizikové jsou pro těhotné ženy, děti, seniory a lidi s oslabenou imunitou. Konzumace zkaženého sýra může také vyvolat alergickou reakci, která se projeví dýchacími potížemi neo ekzémem.
V sýrech se ohou vyskytovat rizikové bakterie listeria monocytogenes, salmonella či staphylococcus aureus. Listerie se vyskytuje zejména v nepasterizovaných sýrech a způsobuje nemoc zvanou listerióza, která nejvíce ohrožuje těhotné ženy. Při špatném skladování v sýrech vzniká bakterie staphylococcus aureus, která způsobuje stafylokokové infekce.
Varování pro spotřebitele
V posledních letech dozorové orgány v Česku zaznamenaly více případů zkažených sýrů. Tyto situace ukazují, že i na pultech velkých obchodních řetězců se mohou objevit závadné potraviny. Spotřebitelé jsou tak více závislí na rychlé reakci úřadů a systému RASFF (evropský systém pro včasné varování), který závadné potraviny v obchodech stahuje, informuje veřejnost.