Češi je dávají do košíků bez přemýšlení. Přitom mohou vážně škodit
Závadné potraviny se mohou objevit i v regálech běžných obchodních řetězců. Objevují se případy potravin infikovaných škodlivými bakteriemi či chemickými látkami, které jsou pro zdraví lidí nebezpečné.
Závadné potraviny na trhu
Na regály obchodů se mohou nedopatřením dostat zdraví nebezpečné potraviny. Někdy jsou kontaminované bakteriemi, jindy jsou v nich zbytky pesticidů nebo jiné nebezpečné látky. V posledních měsících se na českém trhu objevilo hned několik závadných potravin - mleté maso se salmonelou, sýry kontaminované nebezpečnými bakteriemi nebo exotické plody s nadlimitními dávkami pesticidů. O závadných produktech informují Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), Státní veterinární správa (SVS) i krajské hygienické stanice.
Nejčastější problémy
Mezi nejčastější problémy patří biologická kontaminace nebezpečnými mikroorganismy, které se vyskytují především v živočišných produktech. Typickými patogeny jsou salmonela (zejména u syrového masa), bakterie listeria monocytogenes (často v měkkých sýrech), bakterie yersinia enterocolitica (v nepasterizovaném mléce a sýrech) či bakterie E. coli (ve zrajících sýrech).
Z konkrétních případů můžeme uvést mleté maso se salmonelou v Tescu, které bylo odhaleno a staženo z prodeje koncem roku 2024. Počátkem letošního roku byl v některých českých prodejnách zjištěn francouzský sýr Morbier, který byl infikován bakterií E.coli.
Objevují se také případy chemické kontaminace, nejčastěji toxickými látkami (například plísněmi). V některých případech potraviny obsahují zbytky léčiv, např. antibiotika, antiseptika. Například v březnu letošního roku byly v nabídce Makra zjištěny žabí stehýnka obsahující nevhodné veterinární léčivo. Dalším nedávným případem byly sójové plátky s obsahem nelegální chemické látky.
Rizika pro spotřebitele
Požití závadných produktů může mít závažné zdravotní následky. Například salmonela způsobuje horečku, průjem a zvracení, přičemž nejvíce riziková je pro malé děti a seniory. Bakterie listeria může způsobit závažné onemocnění listerióza, která je velmi nebezpečná jak pro děti, tak pro těhotné ženy a seniory.
Některé chemické látky, například mykotoxiny z plesnivých produktů jsou karcinogenní a poškozují játra. Veterinární léčiva a antibiotika, která se někdy vyskytují v mase, mohou způsobit alergie a přispívají k rezistenci bakterií. Pesticidy zas mohou při dlouhodobém užívání zatěžovat nervovou soustavu a poškozovat játra.
Prevence: Sledujte oficiální varování
Aktuální informace o závadných produktech zveřejňuje například webová stránka Potraviny na pranýři. Stejně tak můžete sledovat weby SZPI, SVS, KHS a evropský systém RASFF. Šikovná je rovněž mobilní aplikace SZPI, která umožňuje kontrolovat EAN kódy a upozorní vás na nebezpečné produkty.