Jiří Schelinger: Jak dobře znáte jeho kariéru a nezapomenutelné melodie?

Jiří Schelinger: Jak dobře znáte jeho kariéru a nezapomenutelné melodie?

Foto: soukromý archiv Milana Schelingera / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jiří Schelinger byl zpěvákem a skladatelem, který miloval především rock. Za jeho kariéru vzniklo hned několik kultovních hitů, které slýcháme v rádiu ještě dnes. Pojďte si v našem kvízu připomenout nejenom písničky, ale také Schelingerův život.

Na základce založil vlastní kapelu

Původně se učil instalatérem. Vlivem okolností ale školu nikdy nedokončil. Byl natolik muzikálně nadaný, že za svou poměrně krátkou kariéru vystřídal hned několik hudebních skupin. Na jeho popud došlo ještě v době, kdy chodil na základní školu, k založení hudební skupiny Nothing But Nothing. Protože hrál od dětství na kytaru, jeho úloha v této skupině byla jasná.

Karel Šíp jej přijal do skupiny Faraon a Schelinger začal zpívat

V roce 1971 se dostal do skupiny Faraon. V té kromě něj vystupoval také Jaroslav Uhlíř, Zbyněk Šemický a Karel Šíp. Schelinger svým příchodem nahradil zpěváka Jana Johna. Mezi největší skladby té doby patří písně Holubí dům nebo René, já a Rudolf. Ve skupině Faraon vydržel Schelinger pouze několik měsíců. Poté se přesunul do skupiny Františka Ringo Čecha.

Jeho nenadálá smrt je opředena záhadami

Kvůli tragické smrti, kdy bylo tělo Schelingera po poněkud zvláštních okolnostech vyloveno z Dunaje, byla kariéra tohoto zpěváka poměrně krátká. Jeho největší songy vznikly v době od roku 1973 do roku 1982.  I tak ale napočítáme desítky hitů, které si rádi zpíváme i v dnešní době. Například Což takhle dát si špenát, Šípková Růženka, Jahody mražený nebo Jsem prý blázen jen.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama