Kvíz hitů z 80. let: Určete správně interprety nebo doplňte text

Kvíz hitů z 80. let: Určete správně interprety nebo doplňte text

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dokážete si představit diskotéku nebo večírek či oslavu bez písní Michala Davida? Z portfolia hitů tohoto interpreta si můžete vybírat české písně na diskotéku.

Zatančete si na hity 80. let

Michal David provází českou hudební scénu, a protože 80. léta jsou ve znamení diskoték, tak se hitům tohoto zpěváka velmi daří. Kdo by nechtěl tancovat nonstop, zamyslet se nad tím, co jsme nalezli i ztratili nebo zda vejdem do neprozkoumaných uliček. Vystudoval Pražskou hudební konzervatoř. V roce 1980 debutoval s písní „Chtěl bych žít tak, jak se má“.

Jeho hlas můžeme slyšet i v různých filmech. Jmenujme například Diskopříběh, Létající Čestmír, Mezi námi kluky, Láska z pasáže. Dětství prožil také v Itálii, takže ovládá perfektně italský jazyk a v některých jeho písních je možné slyšet vliv italské hudby.

Otestujte si své znalosti o českých hitech z 80. let v následujícím kvízu.

Ženou na hudebním poli v 80. létech je také Lenka Filipová. Ta se věnuje především hře na kytaru. Studium započala na Pražské konzervatoři a dále studovala na Mezinárodní hudební akademii v Paříži. Založila skupinu Domino. V 80. letech vydala například alba s názvy „Řeka života“ či „Částečné zatmění srdce“. Lenka Filipová je zpěvačkou různých žánrů. Asi nejbližší je jí šanson.

Neopomenutelnou dámou je zpěvačka Marie Rottrová. Má nezaměnitelnou barvu hlasu a veliký rozsah. Hity z éry 80. let jsou například „Lásko voníš deštěm“, „S tím bláznem si nic nezačínej“ nebo „Klíč pro štěstí“. Talent získala od rodičů. Maminka byla operní zpěvačka a tatínek varhaník. Marie Rottrová uváděla svůj televizní pořad „Divadélko pod věží“. Autoři jejich písní jsou například Jaroslav Wykrent nebo Zdeněk Borovec. Jako někteří další zpěváci se objevila v hudební pohádce „Plaváček“ a v „Prázdninách pro psa“.

Doufám, že jste si zvedli náladu s kvízem českých hitů 80. let a že si hity připomenete. Můžete si je poslechnout či zazpívat a zahrát.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama