Reklama

Kvíz: Jak dobře si pamatujete české hity roku 1986. Kdo dá všech 10, může se považovat za odborníka

Kvíz: Jak dobře si pamatujete české hity roku 1986. Kdo dá všech 10, může se považovat za odborníka

Foto: TV Nova

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V životě každého z nás, ať již v letech jinošských, či ve věku pokročilejším, se stává hudba důležitým průvodcem a mnohdy dokáže velmi silně ovlivnit naše pocity a nálady, ba dokonce i smýšlení.

Reklama

Každý má oblíbený jiný žánr, ale obecně lze říci, že hudba pomáhá překonat těžké životní chvíle, posloucháme ji, když je nám báječně, ale také když jsme smutní. Tančíme při ní, zpíváme si, hrajeme na hudební nástroje – jednoduše řečeno hudba se stala naší součástí a má vesměs pozitivní vliv na celou naši existenci. Každý rok, desetiletí i století má hudba své hity, a to jak v České republice, tak i ve světě. Osmdesátá léta mají v populární hudbě příchuť tance a pozitivních melodií, objevují se vrstvené lyrické melodie a proti nim Heavy Metall a Hard Rock; na tanečních parketech však v této době tančí mladí lidé v rytmu disco.

V roce 1986 byla hudba bohatá na různé žánry i interprety. Na hudební scéně se objevují jedinečné hity v tuzemsku i v zahraničí. U nás září stálice jako Karel Gott, Jiří Korn, Michal David a Dalibor Janda; ovšem objevují se i nové talenty a řada z nich vychází ze skupiny Kroky Františka Janečka. V zahraničí si své místo na výsluní drží Genesis, Prince, Madona a Cyndi Lauper, Elton John, Queen anebo třeba Bonnie Tyler.

V dnešním kvízu se do roku 1986, plného českých hitů, přeneseme a vy zkuste na tehdejší písničky zavzpomínat. Pro pamětníky to bude snadné, pro mladší generaci o něco těžší. I když – řada tehdejších hitů se v rádiích hraje dodnes a najít je lze i na internetu. Tak schválně, kdo ovládal srdce tehdejší generace?

Tak co myslíte, uspěli jste? Jestlipak některé hity z roku 1986 pronikly i k vám? Tento rok byl hudebních událostí plný. Zatímco některé hvězdy byly na svém vrcholu, Aneta Langerová a Lagy Gaga se v tomto roce teprve narodily. Hitů a evergreenů se v tomto roce urodilo požehnaně a mnohé z nich se staly součástí historie populární hudby.

Zavzpomínejte s námi:

  • Hej pane diskžokej od Baletu – byla prvním singlem této skupiny a odrážela tehdejší módu taneční hudby
  • Jdeme do hor, Co s tím sklem a další – to byly hity skupiny Tango, uvedené na jejich debutovém albu v roce 1986. Získaly si nejvřelejší přijetí publika, v prodejně v Hybernské se tehdy prodalo během 2 hodin více než 500 desek. Frontmanem kapely byl Miroslav Imrich.
Reklama