Vyzkoušejte si kvíz o hitech 80. let na české hudební scéně. Zvládnete odpovědět správně na všech 10 otázek jako skuteční odborníci?

Vyzkoušejte si kvíz o hitech 80. let na české hudební scéně. Zvládnete odpovědět správně na všech 10 otázek jako skuteční odborníci?

Foto: MPIX / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

80. léta se na české hudební scéně nesla v duchu tance a dominovaly diskotékové hity. Dokladem je například píseň Hej, pane diskžokej od skupiny Balet. Na diskotéce se hezky tancovalo.

Zaposlouchejte se do českých hitů z 80.let

V době 80. let se někteří interpreti vydávají na sólovou dráhu. Mezi talentovanými zpěvačkami se objevila například Iveta Bartošová, která pocházela z malé vesničky. Ve zpěvu ji i její sestru rodiče podporovali. Iveta zazářila na tehdejší soutěži Mladá píseň. Zde se seznámila s vlivnými osobnostmi české hudební scény – Petr Sepéši, Pavel Vaculík a Jaromír Vašta. Tyto pány Ivetin talent ohromil a už si nenechali tuto zpěvačku uniknout.

Iveta Bartošová a Petr Sepéši byla sehraná dvojka. Jejich duet o lásce přilákal mnoho posluchačů. Spolupracovala s orchestrem Ladislava Štaidla a ten si ji vzal pod křídla a psal pro ni také texty. Vzniklo mezi nimi silné pouto jak v pracovní, tak v osobní rovině.

Mezi významné osobnosti zpěváků patří například Wabi Daněk s jeho nehynoucí trampskou písní Rosa na kolejích. Kromě této písně můžeme zmínit například Hudsonské šífy, Montgomery nebo Outsider Waltz.

Další klíčovou osobností z 80. let je Dalibor Janda. Jeho chraptivý hlas dodá písním s neotřelou melodií i s krásnými texty osobitý charakter. Hity jako Mini, Hurikán, Všechno na Mars či Ostrovy si můžete také připomenout. Dalibor Janda si ke svým písním většinou skládá sám texty. Je to tedy zpěvák i textař.

Všechno na Mars, všechno na Mars, všechno na Mars

Reklama

2005 lidi pohrdli Taxisem,
2006 Chuchli potáhli nápisem:
Koně už jsou nadbytečný,
Vstávejte z postelí,
Lidi v noci vystřelí koně na Mars!“

Píseň Hurikán je vzkazem pro všechny motorkáře. Je dojemnou vzpomínkou na kamaráda. Dalibor Janda má jedinečný hlas a nadání na texty písní. Z jeho hlasu jsou cítit emoce, které dokáže přenést na posluchače.

Tak doufám, že jste si osvěžili své znalosti o hitech z osmdesátých let na české hudební scéně. Skladeb i interpretů z této éry je veliké množství. A protože za všechno může čas, tak ten ukazuje, že tyto hity nestárnou. Můžete si pustit vinylové desky, udělat si doma diskotéku a zatančit si podle svých představ.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama