„Diamond“ Jim, chicagský šéf, který vydláždil cestu pro další velikány mafie

„Diamond“ Jim, chicagský šéf, který vydláždil cestu pro další velikány mafie

Foto: Nick Number / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Diamond Jim (též Diamantový či Velký Jim) byl na začátku 20. století šéfem chicagské mafie. Jeho nejbližší „spolupracovníci“ mu však vrazili pomyslnou kudlu do zad.

Jak se chudý hoch stal „velkým gangsterem“

Diamond Jim se narodil v chudé rodině a rychle si uvědomil, že jedinou cestou k úspěchu a bohatství je pomocí nezákonných aktivit. Od raného věku se proto začal zapojovat do drobných zločinů, nejprve krádeží, následovalo vydírání, hazard, kuplířství (měl celou síť nevěstinců) a obchod s alkoholem. Postupně se vypracoval na jednoho z nejmocnějších lidí ve světě organizovaného zločinu.

Jeho úspěch spočíval v tom, že byl schopen vytvořit silnou síť kontaktů, které mu umožnily ovládnout nejen obchod s alkoholem, ale i s dalšími nezákonnými aktivitami. Jeho metody byly nekompromisní a obávané, ať už šlo o vyhrožování násilím, úplatky, či odstraňování nepohodlných lidí. Diamond Jim byl také proslulý svým bohatstvím a extravagancí. Byl znám tím, že nosil drahé obleky, vlastnil nejnovější automobily a rád se nechával vidět v nejlepších restauracích a hotelech v Chicagu, z nichž některé i vlastnil.

Diamond Jim, John Torrio a Al Capone

John Torrio byl původem z Itálie, ale brzy se s matkou přestěhoval do Ameriky. Stejně jako Diamond Jim, i on se dal velmi mladý na dráhu zločinu. Jim Colosimo jej pověřil správou jednoho ze svých nevěstinců a oba muži si padli do noty. Torrio se brzy stal nejbližším Colosimovým spolupracovníkem a společně se věnovali nejrůznějším nelegálním aktivitám, včetně vydírání, krádeže a prostituce. 

Torrio přizval i dalšího „kamaráda“ z New Yorku, kterého osobně do gangsterských praktik zasvětil, později legendárního Al Capona. Nějakou dobu vše fungovalo a společně chicagskou mafii rozvíjeli.

James
James „Big Jim“ Colosimo | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Rychlý pád

Když v roce 1920 vstoupila v platnost prohibice, Torrio prosazoval, aby se gang pustil do pašování, ale Colosimo to tvrdošíjně odmítal. 11. května 1920 Torrio zavolal Colosimovi a oznámil mu, že do jeho restaurace v centru Chicaga má dorazit zásilka, kterou je potřeba převzít osobně. Colosimo do své restaurace ve smluvený čas dorazil a byl zastřelen.

Vražda nebyla nikdy objasněna, doteď se přesně neví, zda ji spáchal Al Capone, nebo jiný mafián a Torriův blízký známý, Frankie Yale. Yale byl dokonce chicagskou policií podezříván, nikdy však nebyl oficiálně obviněn. Teoreticky mohla vraždu zařídit také Colosimova bývalá manželka, která nebyla spokojena s finančním uspořádáním rozvodu. Pravděpodobnější však je, že za vraždou stál Torrio, který se pak stal hlavou chicagské mafie. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama