Ihned po letu odstraňte ze zavazadla nálepku s čárovým kódem. Předejdete velkým potížím

Ihned po letu odstraňte ze zavazadla nálepku s čárovým kódem. Předejdete velkým potížím

Foto: petertt / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Určitě to znáte, během mezipřistání často spěcháte, abyste stihli navazující let. Nezřídka se stává, že štítek na zavazadle z předchozího letu máte stále na zavazadle. A ten nový, na další let, je nalepen na něj či přes něj. Podle odborníků to není dobrý nápad.

V plné sezóně běží odbavování zavazadel naletištích na plné obrátky: aby kufry prošly bez problémů třídicím systémem a dostaly se dostatečně brzy do správného letadla, musí být kufr správně označen.

Jak bylo zmíněno v úvodu, starý čárový kód totiž může vést ke zmatku v systému třídění zavazadel. Každý kufr dostane před letem štítek a menší nálepky s čárovým kódem, známé také jako ZIK („dodatečná identifikační kontrola"). Ty slouží ke správnému přiřazení zavazadla ke správnému letu. Poskytují jistotu v případě, že hlavní štítky na rukojeti zavazadla nelze přečíst pomocí skenerů.

Kufry se starými štítky je třeba zkontrolovat ručně Staré čárové kódy však mohou vést ke zpoždění v systémech automatického třídění zavazadel, protože skenery snímají první nalezený kód. „Dřívější, malé čárové kódy mohou skutečně vést k nesprávnému čtení v automatických systémech třídění zavazadel," vysvětluje podle internetového portálu Travelnews mluvčí společnosti Swissport Nathalie Berchtoldová.

Pokud je nutné zavazadlo zpracovat ručně, zabere to více času než automatické zpracování. Tím se zvyšuje riziko, že kufr nebude včas naložen do letadla a zůstane na letišti. V důsledku toho se může stát, že se cestující ocitne v cílové destinaci bez zavazadla.

Pro celníky mohou být důležité i staré nálepky. Celníci z nálepek vyčtou místo „původu cesty“. „Při odletu z Evropské unie má nálepka zelený pruh," řekl odborník na letectví Cord Schellenberg internetovému portálu Travelbook. „Při odletu ze země mimo EU nikoliv." Neaktuální nálepka by tedy mohla být interpretována tak, že jste cestovali ze země mimo EU - což by zase mohlo vést k tomu, že cestující budou podrobněji kontrolováni celními úředníky.

Jak zajistit, aby vaše zavazadla dorazila do cílové destinace bez zpoždění?

Aby se minimalizovalo riziko chybného čtení a zpoždění, měli by cestující po každé cestě odstranit staré nálepky s čárovými kódy, jak radí Nathalie Berchtoldová. Pomůže to zajistit, aby strojové třídění mohlo proběhnout správně. Cestující by se také měli ujistit, že je štítek na zavazadle správně připevněn ke kufru, zejména při samoodbavení.

Doporučuje také označit zavazadla uvnitř i zvenku jmenovkou s celým jménem, kontaktními údaji a informacemi o letu. To umožní letištnímu personálu rychleji přidělit zpožděné zavazadlo správnému cestujícímu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama