Peklo v Kolíně nad Rýnem: Tisícovka bombardérů srovnala Kolín nad Rýnem se zemí

Peklo v Kolíně nad Rýnem: Tisícovka bombardérů srovnala Kolín nad Rýnem se zemí

Foto: studioalef / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V noci z 30. na 31. května 1942 se odehrál jeden z nejničivějších válečných náletů v historii. Více než tisíc britských bombardérů svrhlo na Kolín nad Rýnem tisíce tun bomb, čímž srovnalo město se zemí a vyžádalo si životy stovek nevinných lidí.

Britský plán

Bombardovací nálet proběhl před vytvořením slavné 8. letecké armády Spojených států amerických v Evropě. V roce 1942 Velká Británie využívala americký průmysl a jeho dodávky zbraní, ale její schopnost bombardování byla ohrožena kvůli předchozím německým náletům. Bomber Command RAF, vedený maršálem Arthur Traversem Harrisem, se musel rozhodnout, jak efektivně využít 416 bombardérů první linie. Každý útok nad Německem znamenal ztráty, ale zrušení těchto útoků by umožnilo Německu vyrábět více zbraní.

Zničující síla

V noci z 30. na 31. května v 23:45 hodin se nad Kolínem rozpoutalo peklo. Nad město vylétlo 1 047 britských bombardérů, které s sebou nesly náklad 1 478 tun bomb. Jejich cílem byly strategické průmyslové cíle, ale bombardování zasáhlo i civilní oblasti. Na primární Kolín nad Rýnem svrhlo 868 letounů pumy a celkem na cíl dopadlo 1 478 tun pum. RAF při tomto náletu ztratilo 40 strojů.

Během pouhých 90 minut dopadly na město tisíce pum, které rozpoutaly ohnivou bouři. Ta ničila vše na své cestě a ve městě se vytvořil hurikán ohně a dýmu. Mnoho lidí zemřelo udušeno kouřem nebo bylo upáleno zaživa. Nálet si vyžádal 469 lidských životů a dalších 5 tisíc lidí bylo zraněno. 45 tisíc obyvatel Kolína přišlo o střechu nad hlavou. Zničeno bylo 3 330 budov a dalších 9 510 jich bylo poškozeno.

Důsledky bombardování

Nálet na Kolín nad Rýnem znamenal zlom v britské strategii bombardování. RAF se od té doby zaměřilo na ničení německých průmyslových center a civilních oblastí, čímž se snažilo zlomit německou morálku a ochromit válečnou výrobu. Bombardování Kolína a dalších německých měst vyvolalo i obrovské kontroverze. Mnoho lidí zpochybnilo morální aspekty jako cílení na civilní obyvatelstvo a někteří historici hovoří o válečných zločinech.

Vlna kritiky přetrvává do dnes

Během války měla bombardování Royal Air Force nad Německem průměrné ztráty 5 % letadel na každé misi, takže dosažení ztrát pouze 4 % a zároveň úspěšné zlikvidování cíle během jedné mise bylo považováno za velmi dobrý výsledek. Winston Churchill v telegrafické zprávě prezidentovi Franklinu D. Rooseveltovi naznačil, že další podobné akce budou následovat.

Tehdejší bombardování bylo ostře kritizováno, což přetrvává dodnes. Během 2. světové války nebyly strategické útoky přesné a noční nálety cílily na města, ne na konkrétní body. Masové útoky s více než tisícovkou bombardérů, jako byl ten na Kolín nad Rýnem, již nebyly opakovány. Například útok na Drážďany v roce 1945 zahrnoval více než 700 bombardéru.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama