Zahrady Hortulus u Baltu: 30 stylů a největší přírodní labyrint na světě

Zahrady Hortulus u Baltu: 30 stylů a největší přírodní labyrint na světě

Foto: Cegli / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Chcete zažít chvíle odpočinku a pohody uprostřed pečlivě upravených zahrad? Pak vás zveme do zahrad Hortulus v polské Dobrzyce.

Chcete zažít chvíle odpočinku a pohody uprostřed pečlivě upravených zahrad? Pak vás zveme do zahrad Hortulus v polské Dobrzyce.

Hortulus Gardens se nacházejí v severopolské oblasti Koszalin v jedinečné klimatické zóně. Zahrady jsou jen osm kilometrů od břehů Baltského moře. Je to nejsevernější dendrologická sbírka v Polsku.

Téměř tři desítky stylů a kouzla    

Zahrady se začaly budovat již v roce 2003, ale první návštěvníci si je mohli prohlédnout až v roce 2014. Najdete tu 28 zahrad různých stylů: japonská, francouzská, středomořská, kamenná, skalní nebo vodní zahrada. Samozřejmostí jsou bylinkové a zeleninové zahrady. Netradiční je například zahrada smyslů, plná zvuků, světla, barev a vůní.

Mezi další netradiční atrakce se řadí zahrada kouzel, energie, prostoru a času, keltský kalendář, kamenný kruh nebo zahrada čtyř ročních období. Navíc je zde největší polské bludiště z živého plotu, v jehož středu stojí rozhledna ve tvaru šroubovice DNA.

20metrová vyhlídková věž v Zahradách Hortulus v severním Polsku. Fotka od Cegli / Shutterstock

Dvojí zážitek a ponaučení

Reklama

Areál tvoří dva zahradní komplexy odlišného charakteru - Hortulus Thematic GardensHortulus Spectabilis Gardens . Zahradní komplexy jsou od sebe vzdálené 2 km a mezi nimi se nachází Školka okrasných rostlin Hortulus.

Tématické zahrady Hortulus

Liší se od typických botanických nebo dendrologických zahrad, jedná se o ukázkové zahrady. U tohoto typu zahrad je nejdůležitější rostlinná skladba a zahradní styl. Nenajdete zde stovky desek s popisem a názvem rostlin, které bohužel narušují vizuální a estetickou recepci zahrady. Je zde téměř 30 různých zahrad s několika tématy a styly. Na ploše 5,5 ha se nacházejí: zahrady inspirované přírodní krajinou (skála, les, voda), kulturou různých národů (Japonsko, Francie) a originální zahrady smyslů v anglickém stylu. 

Zahrady Hortulus Spectabilis 

Zde najdete největší habrový labyrint na světě (o rozloze 1 ha) a téměř 20metrovou vyhlídkovou věž, ze které je výhled mimo jiné na celý areál a zahrady. 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama