Nejvražednější stavba: Velká čínská zeď, monument, který nemá srovnání

Nejvražednější stavba: Velká čínská zeď, monument, který nemá srovnání

Foto: Severin.stalder / Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Připravte se na dobrodružství na nejvražednější stavbě v historii – Velké čínské zdi. Tato monumentální stavba je opravdu bez srovnání a přináší fascinující pohled do minulosti Číny.

Velká čínská zeď, jedna z nejznámějších staveb na světě, po staletí poutá představivost lidí. Tato starobylá památka, která se podle různých úhlů pohledu táhne od 2 po 21 tisíc kilometrů horami a pouštěmi a je svědectvím vynalézavosti a odhodlání čínského lidu. Velká čínská zeď je však více než jen turistickou atrakcí nebo symbolem čínské minulosti. Je to památka, která si v průběhu své historie vyžádala nespočet obětí na životech a vysloužila si přezdívku „nejsmrtonosnější stavba“. V tomto článku se budeme zabývat fascinující historií a významem Velké čínské zdi.

Důvod stavby

Ve snaze ubránit se Mongolům začali Číňané stavět Velkou čínskou zeď. Zeď byla budována po úsecích v průběhu několika století a jejím účelem bylo zadržet cizí útočníky a chránit čínskou říši. Zeď byla postavena z různých materiálů, včetně cihel, zhutněné hlíny a kamene a byla opevněna strážními věžemi a dalšími obrannými stavbami.

Navzdory úsilí Číňanů se Mongolům několikrát podařilo Velkou čínskou zeď prolomit. Zeď však sloužila jako odstrašující prostředek a zpomalovala Mongoly, což Číňanům umožnilo přeskupit síly a vybudovat účinnější obranu. Nakonec byli Mongolové z Číny vyhnáni a Velká čínská zeď se stala symbolem odolnosti a síly Číny.

Stavba

Velká čínská zeď se poprvé stavěla za vlády císaře Čchin Š'-chuanga, který vládl v letech 220–206 př. n. l. V té době byla Čína rozdělena na několik válčících států a císař Qin se je snažil sjednotit pod svou vládou. Za tímto účelem nařídil výstavbu mohutné zdi, která měla bránit cizím útočníkům a chránit jeho království.

Stavba Velké čínské zdi nebyla snadná. Její stavba si vyžádala stovky a stovky tisíc dělníků, trvala tisíce let a byla plná nebezpečí. Dělníci se museli potýkat se zrádným terénem, drsným počasím a omezenými zdroji. Mnoho z nich při tom zemřelo, což dalo Velké čínské zdi smrtící pověst. Navzdory všem problémům byla Velká čínská zeď nakonec dokončena a dodnes patří k největším inženýrským počinům v dějinách lidstva. Je svědectvím síly a odolnosti čínského lidu a její ikonický obraz je uznáván po celém světě jako symbol čínské historie a kultury.

Reklama

Rozměry stavby

Některé zdroje uvádějí délku 8851 kilometrů, zatímco jiné uvádějí délku 21 000 kilometrů. Důvodem rozdílných údajů o délce je skutečnost, že Velká čínská zeď byla postavena v různých obdobích a na různých místech, a některé úseky byly později přestavěny nebo přidány.

Údaj o délce 8851 kilometrů zahrnuje pouze úseky, které jsou považovány za „hlavní“ část Zdi, která byla postavena v době dynastie Ming (1368–1644). Tato část Zdi je považována za nejlepší zachovalou a nejvíce turisty navštěvovanou část. Údaj o délce 21 000 kilometrů zahrnuje všechny úseky Velké čínské zdi, včetně těch, které byly postaveny v jiných obdobích a na jiných místech. Toto platí i o výšce a šířce zdi, dosahuje výšky až 10 metrů a šířky až 8 metrů.

V moderní době se Velká čínská zeď stala oblíbeným turistickým cílem, který každoročně přiláká miliony návštěvníků. Návštěvníci se mohou vydat na pěší túru podél zdi, pokochat se úchvatnými výhledy na okolní krajinu a seznámit se s historií a významem této neuvěřitelné stavby.

Navzdory své popularitě je Velká čínská zeď také zdrojem kontroverzí. Někteří kritici tvrdí, že Zeď je symbolem čínské historie izolacionismu a agrese, zatímco jiní ji považují za důkaz odolnosti a síly země. Bez ohledu na to, jak se kdo na Velkou čínskou zeď dívá, nelze popřít její vliv na svět. Je to jedinečná a respekt vzbuzující stavba, která obstála ve zkoušce času a zůstává symbolem bohaté historie a kulturního dědictví Číny. Ať už patříte mezi milovníky historie, vyhledáváte dobrodružství nebo prostě jen hledáte jedinečný cestovatelský zážitek, Velkou čínskou zeď musíte navštívit. Památka, která nemá srovnání.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama