Čeká vás lékařské ošetření nebo operace? 10 rad, jak sami předejdete pochybením při zákroku či léčbě

Čeká vás lékařské ošetření nebo operace? 10 rad, jak sami předejdete pochybením při zákroku či léčbě

Foto: Photoroyalty/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

S mnohem větší pravděpodobností zemřete na následky pochybení lékařů než v důsledku nádorového onemocnění nebo autonehody. Ministerstvo zdravotnictví Velké Británie ve svých odhadech uvádí, že jen v anglických nemocnicích dojde ročně k nevěřitelným 850 000 pochybení.

Pracovníci ve zdravotnictví se snaží toto číslo snížit, ale přispět k tomu můžete i vy sami, pacienti. Nabízíme vám proto deset nejlepších rad, které bezpečnost pacientů zvyšují.

1. Zjistěte o své léčbě co nejvíce. Ptejte se a sbírejte informace od sdružení pacientů se stejným onemocněním nebo na internetu. Podle výzkumů mívají pacienti, kteří se zajímají o svou léčbu, lepší výsledky.

2. Požádejte svého lékaře, aby vám vysvětlil různé způsoby léčby a také jejich úskalí.

3. Pokud si nejste zcela jisti tím, co vám lékař nebo sestra říkají, požádejte je, aby vám to zopakovali. Jestli stále nerozumíte, požádejte je, aby vám lékařské termíny přeložili do srozumitelného jazyka.

4. Trpíte-li jakoukoli alergií nebo jste v minulosti negativně reagovali na podávané léky nebo anestetika, řekněte o tom každému, kdo se podílí na vaší léčbě: lékařům, sestrám, anesteziologovi (jdete-li na operaci) i lékárníkovi.

5. Čeká-li vás nebo vaše dítě operace, zkontrolujte veškeré údaje na formuláři, kterým vyjádříte svůj souhlas se zákrokem, ještě před podpisem.

Reklama

6. Čtete příbalové informace u léků. Vždy se ujistěte, že víte, proč určitý lék užíváte, jak jej máte užívat a jak dlouho. Zaměřte se na možné vedlejší účinky a navrhovaný postup jejich potlačení pro případ, že by se u vás projevily. Zeptejte se, můžete-li daný lék užívat spolu s dalšími léky nebo potravinovými doplňky, a pamatujte si, jakých potravin nebo aktivit se v době užívání daného léku máte vyvarovat.

7. Pokud někdo z rodiny nebo vašich přátel potřebuje lékařskou péči a přitom se hůře vyjadřuje nebo má problémy chápat, co se kolem něj děje, jděte k lékaři s ním, abyste mu pomohli objasnit situaci a klást otázky.

8. Budete-li v nemocnici, ujistěte se, že veškerý personál, který se zabývá vaší léčbou, přesně ví, proč tam jste, jaké léky a jaká léčba nebo operace vás čeká.

9. Jste-li těhotná nebo se domníváte, že byste být mohla, nezapomeňte o tom informovat lékaře, sestru nebo radiologa před rentgenovým vyšetřením nebo jakýmkoli zákrokem s využitím radioaktivních paprsků.

10. Pokaždé se zeptejte lékařů, sester, pomocného personálu a dalších zaměstnanců, kteří přicházejí do kontaktu s vámi nebo s věcmi, které používáte, jestli si umyli a vydezinfikovali ruce. (Některé studie odhalily, že až 88 % zdravotnického personálu se tím často nezdržuje. Celá čtvrtina z nich si ruce pořádně neumyje ani v případě, kdy manipulovali s biologickým odpadem.)

Reklama
Zdroj článku:
Dobře utajené rady
Reklama