Robin Hood bohatým bral a chudým dával. Fikce nebo realita?

Robin Hood bohatým bral a chudým dával. Fikce nebo realita?

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejspíš neexistuje nikdo, kdo by neměl sebemenší představu o tom, kdo byl slavný Robin Hood. Jenže zdá se, že rebelující postava, která anglickou kulturou prolézá skrz naskrz, možná ani neměla reálný vzor. A pokud ho měla, tak časem tato postava na sebe nabrala další smyšlené charakteristiky, aby byly příběhy vyprávěné dětem i dospělým, o to více pestřejší a působivější.

Historici se domnívají, že reálný Robin Hood žil během 12. nebo 13. století 

Přestože neexistuje jediný celistvý důkaz, mohou nám historici poskytnout svůj tip na to, že postava, z níž pak vzešel příběh o Robinu Hoodovi, reálně žila někdy během 12. a 13. století. Čím už si ale nejsou natolik jisti, je fakt, jaká ve skutečnosti byla a zda Robina Hooda, jak ho známé dnes, nepřipomínala méně, než by si člověk přál nebo představoval. Obraz, který nám podávají moderní zpracování zbojnického hrdiny, totiž mohl vzniknout jen díky hromadění představ, příběhů a očekávání. Ty postupem času postavu Robina Hooda obalovaly a obalovaly, až vznikl hrdina s prvky romantiky a boje proti utlačování obyčejného lidu vyšší třídou.

I přesto, že mají historici spoustu záznamů o chlápcích, kteří se jmenovali Robin Hood, „Robehod”, „Rabunhod” a váže se k nim kriminální činnost, nebojí se přiznat, že jeho pravý původ jim uniká stejně dobře, jako Robin Hood unikal šerifovi z Nottinghamu. 

Neví se přesně, kdo byl a jestli vůbec existoval někdo, kdo nesl dnešní prvky Robina Hooda. To však nemění nic na tom, že je to jedna z nejoslavovanějších a nejskloňovanějších postav anglické kultury.

Robin Hood s partnerkou Coralindou
Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons | Robin Hood s partnerkou Coralindou

Robin Hood jako násilnický rolník, padlý rytíř nebo šlechtic 

Historici, kteří pročesávali celou anglickou historii našli více než dost záznamů, které popisují muže, na něhož by označení Robin Hood sedlo jako ulité. Jedna z těchto prvních zmínek pochází z balad ze 14. a 15. století. V nich se Robin Hood objevuje jako násilnický zeman, který se skupinou jiných rolníků pobývá v Sherwoodském lese a často se střetává s šerifem z Nottinghamu. Už v těchto baladách se vyskytoval Malý John nebo Will Scarlet. Z nálezů je také zřejmé, že ve středověku byl Robin Hood situován do obyčejných mužů bez moci. Až později na sebe bral podobu padlého šlechtice nebo rytíře. Třeba až v díle Johna Majora (Historie Velké Británie z roku 1521) je Robin Hood zmiňován v souvislosti s králem Richardem, kde je označován jako jeho možný následovník. To je ostatně jedna z mála dřívějších charakteristik Robina Hooda, která se přibližuje dnešnímu modernímu pojetí tohoto rebelujícího hrdiny.

Robin Hood na koni
Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons | Robin Hood na koni

Nejranější verze Robina Hooda byly téměř k nepoznání od těch dnešních 

Například rané verze příběhů o Robinu Hoodovi jsou téměř k nepoznání od legend, které zná moderní společnost. Jsou více surové a tehdejší posluchači těchto legend byli ochotni svému hrdinovi Robinovi leccos odpustit. Například i to, že jen tak pro nic za nic zabil mnicha a jeho páže, který chtěl šerifu z Nottinghamu vyzradit, kde se Robin Hood skrývá. Konkrétně se jedná o baladu o lesním psanci - Robin Hood and the Monk, která pochází z 15. století a nese první prvky vzpoury proti vládnoucí vyšší třídě. V této baladě se Malý John a další muž z Robinovy skupiny klidně dopouštějí vraždy a posluchačem je to prominuto. Dokonce i zabití nevinného pážete, které mnicha na cestě za šerifem doprovázelo, je vnímáno jako nezbytný akt chránící Robina.

Reklama

Jak ale z moderního zpracování těchto příběhů víme, je Robin Hood ctnost a spravedlnost sama. K tomuto vnímání Robina Hooda se přiklonil již spisovatel Walter Scott, který ho jako velkého sympaťáka popsal ve svém díle Ivanhoe, kde je jednou z hlavních postav Lockley, který se později identifikuje právě jako Robin Hood. 

„Ať už to bylo s původním Robinem Hoodem jakkoliv, musí se uznat, že jeho legenda Anglií opravdu rezonuje. Svědčí o tom i fakt, že spousta míst v Anglii nese jeho název - například Robin Hood´s Cave, Studna Robina Hooda v Barnsdale Forest, Robin Hood's Bay v Yorkshire a další”

Reklama
Reklama