Co prosvištělo zimní oblohou v pohoří Berwyn, že se poté otřásla země silou 4,5 stupně Richterovy stupnice

Co prosvištělo zimní oblohou v pohoří Berwyn, že se poté otřásla země silou 4,5 stupně Richterovy stupnice

Foto: Eshma / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jednoho chladného, deštivého večera v lednu 1974 rozechvěl pohoří Berwyn v národním parku Snowdonia silný otřes, který dosáhl síly 4,5 stupně Richterovy škály. Nikdo netušil, zda šlo o zemětřesení, nebo o dopad nějakého objektu z vesmíru.

Někteří měli podezření na meteorit, ale krátce po otřesu byla na obloze spatřena neobvyklá světla. Šířila se zvěst, že došlo k havárii nějakého vojenského letounu nebo tajné kosmické rakety. Obyvatelé odlehlé velšské vesnice byli přesvědčeni, že viděli UFO.

Tehdejší případ dostal přezdívku „Welšský Roswell"

„Dne 2. července 1947 se zhruba 127 kilometrů od amerického města Roswell ve státě Nové Mexiko našly údajné zbytky mimozemské kosmické lodi. Událost je známá jako roswellský incident, několik dní předtím navíc došlo ke vzniku termínu, létající talíř´“. Od té doby se případy připomínající tuto událost označují jako „ (… ) Roswell“ podle místa incidentu.

Místní z velšské vesnice později vypověděli, že se u nich během události pohyboval nábytek, domy jim vibrovaly nad hlavou, pohasla světla a domácí mazlíčci začali výt nebo se schovávali pod stůl. Někteří svědci prý na obloze zahlédli zářící rudé šmouhy, které pak zmizely v atmosféře, jako by se po nebi honily vojenské letouny nebo vesmírné lodě, informovaly tehdy mnohé zdroje, souhrnně incident ale popsala Sarah Bartlettová ve své knize Průvodce po mystických místech světa.

Jedna z místních obyvatelek, Pat Evansová, se obávala strašlivé letecké havárie a dobrovolně se nabídla, že místo dopadu najde. Jak se k postižené oblasti blížila, uviděla v dálce velkou zářící kouli pulzující světlem, které se měnilo z červené na žlutou a nakonec na bílou. Později si vybavila ještě malá bílá světélka na obou bocích objektu. Kvůli špatnému počasí se už Pat dál po stezce nedostala a vrátila se do vesnice ve chvíli, kdy dorazila policejní pátrací četa.

Reklama

K policistům se později připojili také vojáci a oblast byla na dobu pátrání po troskách uzavřena. Šířily se zvěsti, že byla nalezena těla mimozemšťanů a došlo k havárii UFO, kterou britská vláda utajila. Vědecké vysvětlení celé události je takové, že celou událost způsobilo zemětřesení v kombinaci s meteoritem, který byl pozorován svědky z celého Walesu a severní Anglie.

Co prosvištělo temnou noční oblohou roku 1974?

Byla to meteorická bouře, nebo něco zlověstnějšího? Brynmor John, který byl podle BBC tehdy juniorním ministrem Královského letectva RAF, vysvětlil oficiální stanovisko v dopise D. E. Thomasovi, tehdejšímu místnímu poslanci, v květnu 1974:

„Jak naznačují uváděné popisy, zdá se, že úkaz mohl být způsoben meteorem, který klesal atmosférou, shořel a nakonec se rozpadl, než dosáhl země. Taková hypotéza by také vysvětlovala absenci jakýchkoli známek dopadu. Objevily se také domněnky, že toho večera ve 20:32 došlo v Berwynských horách k otřesům půdy, které vyvolaly sesuv půdy se zvuky podobnými detonaci. Posledně jmenovaný aspekt je však mimo pole působnosti tohoto oddělení," napsal Brynmor John.

Závěry ministerstva obrany však nepřesvědčily všechny, kteří byli svědky tzv. „velšského Roswellu". Součástí spisu je i dopis jednoho z místních obyvatel, který napsal: „Tím, že ,něco' spadlo v Berwynských horách té noci, jsem si jistý. Jak moji přátelé, kteří přišli se mnou, tak i já si jsme jisti, že nás ten večer navštívil nějaký objekt."

Podle Nicka Popa, bývalého zaměstnance ministerstva obrany, který se nyní zaměřuje na fenomén UFO, byl údajný „vrak vesmírné vrak lodi pravděpodobně převezen na základnu Rudloe Manor spadající pod Královské letectvo“.

Nedávno, o půl století později se objevila tajemná mapa, která údajně ukazuje letovou trasu záhadného objektu, který havaroval na úpatí pohoří. Mapu publikoval ufolog Russ Kellet, podle nějž mu byla mapa předána svědkem, který celou událost viděl na vlastní oči a jasně zobrazuje, kudy UFO letělo před tím, než havarovalo…

Reklama
Reklama