Jáma zázraků: Podle místních zde žije kříženec, který dokáže zabít i dechem

Jáma zázraků: Podle místních zde žije kříženec, který dokáže zabít i dechem

Foto: Stephanie Periquet / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V severozápadním rohu Jihoafrické republiky najdete hornatou poušť Richtersveld. Na západě je rozbouřený a studený Atlantský oceán, zatímco podél její severní hranice se vine největší řeka v Jižní Africe, Orange River. V těchto místech uslyšíte mnoho příběhů o Wondergate či Wonder hole (Zázračná jeskyně, Jáma zázraků) a stvoření, které se v ní skrývá.

Tomuto vápencovému závrtu, nazývanému místním kmenem Nama Heitsi eibib – „duch“ nebo „prázdnota“, začali evropští osadníci pronikající do Richtersveldu v 19. století říkat Wondergat neboli Jáma zázraků. Závrt vede z povrchu kolmo do země. Jeho otvor je téměř dokonale kruhový, má průměr 4,5 metru a klesá do hloubky 20 metrů, kde se mění v tunel vedoucí údajně až k 64 kilometrů vzdálenému moři, uvádí Sarah Bartlettová v knize Průvodce po mystických místech světa. Jeskyně je také údajně plná diamantů, 

Tato bezedná jáma je oslavována ve folklórních a mytologických příbězích domorodých obyvatel. V Jámě zázraků prý žije tzv. Grootslang neboli z afrikánštiny velký had, děsivý africký tvor s délkou asi 12 metrů, který se podle některých mění v mladou dívku lákající muže do moře, kde je topí. Místní kmen San věří, že had dokáže zabíjet i svým dechem. Jiní si zase předávají legendu, že had zanechává stopu širokou nebo je to dokonce "polosloní had".

V noci se má Grootslang vynořit z jeskyně a nalákat kořist zpět do jejího doupěte. Živí se vetřelci a zuřivě střeží skrýš tisíců diamantů a drahých kamenů, protože Grootslang skrývá drahokamy, zejména diamanty. Navzdory své touze po krutosti se oběti mohou pokusit vyjednávat o svou svobodu tím, že jí nabídnou dostatek vzácných drahokamů.

Povídá se, že tento závrt využívá lidožravý had ke vklouznutí do tunelu vedoucího až do moře. V legendách bývají závrty často vstupem do podsvětí nebo doupětem nestvůr.

V 19. století tu prý známý zlatokop Fred Cornell narazil na velkého tvora připomínajícího hada, který mu vyděsil nákladní muly. Cornell hodil do Jámy několik kusů dynamitu, aby ho zabil, ale třaskavina vůbec nevybuchla. Když podle legendy přišli do Richtersveldu z Namibie kočovní Namové, had je prý proměnil v pololidské stromy, aby už nemohli odejít. Říká se, že „hlavy" těchto stromů jsou navěky otočeny k severu a toužebně hledí k milované domovině, kterou jako Namové navždy opustili. Stromy jsou již dnes vzácné a rostou na jižních svazích richtersveldských hor. Z dálky skutečně připomínají lidské postavy otočené směrem k severu.

Jeden ze známějších příběhů o Grootslangovi se týká zmizení anglického obchodníka a průzkumníka Petera Graysona vystudovaného v Oxfordu. „Jsem odhodlán vrátit se do Anglie jako velmi bohatý, nebo mrtvý muž," řekl údajně předtím, než se šesti společníky vyplul do Richtersveldu. Pak přišla tragédie. První noc v táboře lev zabil člena týmu a dalšího vážně zranil. O několik dní později zemřel třetí člověk na štípnutí jedovatého hmyzu nebo hadí kousnutí. Čtvrtý člen výpravy onemocněl a prosil o návrat do civilizace. Poslední dva členové týmu ho odnesli zpět do nejbližšího města a nechali Graysona samotného, ​​aby pokračoval v hledání. „Zvládnu to sám," chlubil se, než ho opustili. A to bylo naposledy, kdy byl nešťastný pan Grayson spatřen. Když ho o týden později hledala pátrací skupina, našli tábor opuštěný a po muži ani stopy. Všeobecně se věří, že ho dostal právě Grootslang.

Reklama
Reklama